Як харківські чиновники заробляють на руйнуванні Історичного музею – ХАЦ

Субота, 29 лютого 2020, 11:47
Реконструкція харківського Історичного музею має коштувати ще 77 мільйонів гривень.
Як харківські чиновники заробляють на руйнуванні Історичного музею – ХАЦ

Як повідомляє «Харківський антикорупційний центр», це не остаточна цифра, особливо, якщо апетити у підрядника залишаться на тому ж рівні.

За даними ХАЦ, ще в 2011 році був створений проект реконструкції музею з прибудовою до нього скляного куполу. У тому ж році на засіданні містобудівної ради тодішній голвний архітектор Харкова Чечельницький заявив, що в рамках реконструкції будівлю перефарбують в золотистий колір, а прибудова до будівлі забезпечить музею додатково 850 кв.м.

В 2012 році між Управлінням капітального будівництва облдержадміністрації та ТОВ «Житлобуд-2» був укладений генеральний договір про закупівлю робіт з реабілітації будівлі обласного комунального закладу Харківського історичного музею за адресою: м. Харків, вул. Університетська, 5. Вартість угоди склала 52,97 млн грн.

В 2012-2013 роках фірма виконала роботи на 31,84 млн грн., але отримала за них оплату в сумі 18,62 млн грн. Саме в цей час і побудували скляний купол.

В 2013 році депутати облради планували виділити на реконструкцію музею 22 млн. грн. за рахунок коштів, отриманих від продажу стадіону «Металіст». Але гроші від угруповання Сергія Курченка не надійшли, і в 2014 році стадіон повернули до комунальної власності.

В квітні 2015 року ТОВ «Житлобуд-2» звернувся до Департаменту капітального будівництва ХОДА з вимогою погасити заборгованість у сумі 13,22 млн грн. Чиновники відповіли, що ані в 2014 році, ані в 2015 році в обласному бюджеті не були заплановані кошти на проведення робіт з ремонту Історичного музею. Крім того, бюджетні призначення на погашення кредиторської заборгованості за виконані роботи у 2015 році по даному об’єкту не затверджено. Після цього підрядник подав позов до суду, який і виграв.

В 2018 році керівництво музею почало скаржитися на те, що історична будівля почала руйнуватися.

У грудні 2018 були оплачені роботи на суму в 493 тис. грн. За даними актів виконаних робіт, які є у розпорядженні ХАЦ, частково зроблено ремонт покрівлі та створена система сніготанення. Але вартість матеріалів завищена не тільки на 2018 рік, але й на початок 2020 року.

Тож свій сторічний ювілей музей зустрів в занедбаному стані та необхідності десятків мільйонів гривень на ремонт, на які з радістю очікують підрядники, що купують матеріали за завищеними цінами. Ось так виглядають наслідки кругової поруки в Харкові, де виграють чиновники, а місцеві мешканці втрачають свою історію.

comments powered by HyperComments