У день виборів на Харківщині можуть виникнути проблеми із транспортуванням протоколів до ОВК - Опора

Четвер, 12 березня 2020, 12:51
Окружна виборча комісія №179 згідно з затвердженим кошторисом може оплатити лише один проїзд дільничних виборчих комісій до окружної комісії в день голосування. Це унеможливлює повернення ДВК на дільницю для уточнення протоколів.
У день виборів на Харківщині можуть виникнути проблеми із транспортуванням протоколів до ОВК - Опора

Про це спостерігачам ОПОРИ стало відомо від керівного складу окружної комісії № 179. За словами голови комісії Олександра Чорного, ОВК мала провести тендер щодо організації транспортних перевезень, проте не встигла цього зробити за попереднього керівництва.

Відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» ОВК має проводити тендерні (конкурсні) закупівлі, в тому числі щодо питань транспортування членів ДВК та виборчої документації протягом виборчого процесу. За роз’ясненням Центральної виборчої комісії ОВК не може застосовувати процедуру передбачену ч. 2 ст. 51 ЗУ  «Про вибори народних депутатів», що визначає наступне: закупівля товарів, оплата робіт, послуг для підготовки і проведення виборів здійснюються Центральною виборчою комісією, окружними виборчими комісіями за рахунок коштів Державного бюджету України без застосування тендерних (конкурсних) процедур, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Як зазначає ЦВК, ОВК має керуватись Законом України «Про публічні закупівлі», адже він був прийнятий пізніше та має більшу силу. Відповідний Закон обмежує ОВК у закупівлях, які можуть бути проведені без тендеру, до 200 тисяч гривень.

«Закон про тендери вийшов пізніше закону про вибори. Тобто він має більшу силу. Відповідно 200 тисяч гривень для нас – це стеля. По всіх розрахунках їх вистачає на одну доставку ДВК до ОВК. Тобто 1 поїздка туди-назад. Якщо комісії треба буде повертатись на уточнення, тоді вже РДА має забезпечити їх транспортом. В цьому випадку РДА відмовилась у зв’язку із браком транспортних засобів. З того, що ми бачили з навчання, комісії всі протоколи розуміють. Ми їм ще зробимо додаткове навчання саме по протоколу. Вони нам нададуть інформацію перед виїздом, тож ми зможемо її перевірити. ЦВК рекомендувала не перевищувати 200 тис. і перевізника визначати самим. Ми зв’язалися зараз з представниками Харківської обласної державної адміністрації, питання вирішується. Можливо, сільські та селищні ради ще прийдуть нам на допомогу», - зазначає голова ОВК №179 Олександр Чорний.

Заступник голови комісії Олександр Коновал бачить проблему в неузгодженості виборчого законодавства та законів, прийнятих пізніше:

«Суть проблеми в Законі про публічні закупівлі, коли провести тендер у відведені строки неможливо. По-друге, як завжди, грошей скільки б їх не було, завжди мало. Також адміністрації зобов’язані сприяти виборчим комісіям у виконанні повноважень та організації виборчого процесу, проте такої співпраці, за виключенням Краснограду, немає. Тому транспорту немає. Якщо не будуть допомагати місцеві адміністрації та ЦВК – будемо робити те, що можливо».

У свою чергу, секретар комісії Роман Зубанюк згадує про відсутність фінансування на транспортування бюлетенів з ОВК до ДВК і те, що саме через це голова комісії прийняв рішення проводити виїзні засідання. Про це ОПОРА писала раніше. Щодо проблеми транспортування в день виборів відзначає наступне:

«Завжди комісії справлялись з транспортом. Тут змінили старих людей, та виявляється, що у нас не вистачає грошей на транспортні послуги, що нам треба проводити тендер. Що це через це, що старий голова комісії не провів тендер, у нас тепер проблеми, нам не вистачає в кошторисі грошей….. Щодо відсутності грошей на повторне транспортування ДВК у день виборів – я не можу це прокоментувати, не знаю. Це порушення Закону, як це буде організовано поки вам не можу сказати. Як вирішення проблеми було запропоновано декілька варіантів. Один з них – звернутися до голови Харківської обласної державної адміністрації за допомогою, що в нас вибори під загрозою зриву. Проте голова комісії нас не почув. Тобто рішення ми колегіальне не приймаємо, це у нас вирішує голова».

comments powered by HyperComments