На Харківщині спостерігача «Опори» не пустили на засідання ДВК

П'ятниця, 13 березня 2020, 09:43
У смт Кегичівка на дільниці №630503 виборча комісія не пустила спостерігача від Громадянської мережі ОПОРА на засідання, мотивуючи це тим, що спостерігач прийшов пізно.
На Харківщині спостерігача «Опори» не пустили на засідання ДВК

Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА прибув на виборчу дільницю №630503 12 березня 2020 року і намагався зайти на дільницю. На що виборча комісія відповіла, що спостерігач не може зайти на виборчу дільницю, оскільки триває засідання і ті, хто не перебував у приміщенні ДВК до початку засідання, не мають права присутності.

Секретар дільничної комісії №630503 Оксана Харченко зауважила: «Після початку засідання Ви не маєте права зайти на засідання».

Спостерігач повідомив про інцидент поліцію та написав відповідну заяву щодо перешкоджання здійснення спостереження.

Відповідно до пункту 4 частини 9 статті 78 Закону України «Про вибори народних депутатів України» спостерігач має право бути присутнім на засіданнях дільничних та окружних виборчих комісій.

Дії комісії можна розцінити як перешкоджання здійсненню виборчого права (ст. 157 ККУ).

«Офіційний спостерігач, згідно чинного законодавства має право перебувати на будь-яких засіданнях дільничних виборчих комісій. Недопуск офіційного спостерігача, по-перше, перешкоджає його законному праву, по-друге, може носити ознаки непрозорої діяльності виборчої комісії», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області Микола Зінченко.

Нагадаємо, проміжні вибори народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 179 відбудуться 15 березня 2020 року. Вибори відбудуться у зв’язку з призначенням Олексія Кучера, що представляв 179 ВО У Верховній Раді (фракція «Слуга народу»), головою Харківської обласної державної адміністрації. Громадянська мережа ОПОРА здійснює спостереження за перебігом виборчого процесу.

comments powered by HyperComments