Кризовий менеджер: Кучер залишає райони Харківщини без засобів боротьби з коронавірусом - Лист ХОДА

П'ятниця, 20 березня 2020, 12:39
У Харківській ОДА вирішили перевезти в обласну клінічну та обласну дитячу інфекційну лікарні апарати ШВЛ, які знаходяться в районних лікарнях.
Кризовий менеджер: Кучер залишає райони Харківщини без засобів боротьби з коронавірусом - Лист ХОДА

Листи з вимогою передати обладнання за підписом директора Департаменту охорони здоров'я ХОДА Вадима Іваннікова отримали начальники відділів охорони здоров'я РДА, Люботинська, Куп'янська, Чугуївська міські ради, та керівники районних лікарень.

«Департаментом охорони здоров'я ХОДА прийнято рішення про термінове тимчасове переміщення апаратів ШВЛ і кисневих компенсаторів до КНП ХОР «Обласна клінічна інфекційна лікарня» та КНП ХОР «Обласна дитяча інфекційна лікарня , - йдеться в тексті листа.

Керівники районів категорично відмовились виконувати це розпорядження.

Так, в коментарі виданню «Depo.Харків» голова Шевченківської РДА Валерій Приходько повідомив, що у районі є всього два апарата ШВЛ, які можуть знадобиться хворим мешканціям району.

«У нас сьогодні близько 70 осіб, які під ургентною допомогою. Тобто це не планові операції. Один із гангреною лежить, багато онкохворих. Отак погано стане, а вони нам рекомендують їхати або у Куп'янськ, або в Чугуїв», - сказав він.

Приходько розповів, що у телефонній розмові з Погасяном (заступником голови ХОДА - ред.) він сказав, що ШВЛ є майном громади, і тільки депутати приймають рішення.

«Я відмовився. Ми віддавати не будемо, все в законному порядку має бути. Є потреба в нашого населення», - сказав Приходько.

Таке ж рішення прийняв і міський голова Лозової Сергій Зеленський.

«У мене доповідна лежить, що в разі необхідності потрібно буде передавати такі апарати. Ми нікуди не дзвонили, як нам було рекомендовано, в обласну адміністрацію до Черняка (заступник голови Харківської ОДА Михайло Черняк – ред.) звернутися. І навіть якщо буде таке розпорядження письмово, я не дам дозволу вивозити з ОТГ ці апарати, вкрай необхідні для населення Лозівщини і прилеглих районів», - сказав він.

Нагадаємо, що у ХОДА починаючи з лютого рапортують про готовність до спалаху коронавірусу в Харківській області. Так, на позачерговому засіданні Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у Харківській області 17 березня заступник голови ХОДА Михайло Черняк перелічив заходи, які вжили в області за останні півтора місяця – з моменту затвердження комплексного плану заходів з протидії поширенню коронавірусу на Харківщині.

Також він відзначив, що в області узгодили план формування та розгортання спеціалізованої госпітальної бази, у закладах охорони здоров’я розгорнули 740 інфекційних ліжок.

Нагадаємо також, що 19 березня голова ХОДА проігнорував нараду харківської влади і бізнесу з метою залучення підприємців до боротьби з епідемією.

 

comments powered by HyperComments