Віддавши Харківщину Кернесу, Зеленський послабив губернатора та підтримав сепаратизм - Бутусов

П'ятниця, 27 березня 2020, 08:58
Ще не при одному голові Харківської ОДА область не була настільки несамостійною у відносинах з центральною владою.
Віддавши Харківщину Кернесу, Зеленський послабив губернатора та підтримав сепаратизм - Бутусов

Про це за підсумками публічного конфлікту харківського бізнесмена Олександра Ярославського і міського голови Геннадія Кернеса з губернатором Олексієм Кучером пише відразу кілька ЗМІ. При цьому акцент робиться не на тому, що центральна влада забрала у губернатора певні повноваження. Все набагато гірше: забравши їх, ОП передало їх в руки мера і приватного бізнесу.

«Те, що робить зараз президент Володимир Зеленський, більше схоже не на спробу встановити диктатуру в Україні, а на феодалізацію регіонів», — зазначає Цензор.НЕТ.

«Кернес завжди був господарем становища в місті Харкові, однак відтепер шальки терезів схилилися в бік мера й на регіональному рівні. До цього з такими жорсткими заявами Кернес ще ніколи не звертався до будь-якого голови Харківської ОДА, - повідомляє Депо-Харків. - Мер завжди відчував політичну кон’юнктуру і підтримував представників центральної влади (згадати б, клятви у вірності спочатку Януковичу, потім Порошенкові). Із головами ОДА (якщо брати останніх – Ігоря Райніна, Юлію Світличну), за словами самого Кернеса, він мав «робочі стосунки». Градоначальник мало коли в публічній площині виступав із серйозною критикою, а прямих образ не допускав взагалі ніколи (Михайла Добкіна не беремо в розрахунок, там з любові)»

За думкою автора видання, невідомо, чи відбудуться місцеві вибори 25 жовтня, однак уже зараз можна констатувати, що зі зміною голови Харківської ОДА і приходом «слуг» зникла керованість процесами в регіоні і будь-яка можливість впливати на Кернеса. Градоначальник сформував велику депутатську групу в Харківській облраді, посиливши свій вплив на розподіл регіонального бюджету. Близькі до Кернеса колишні регіонали отримують посади навіть у підконтрольних Кучеру структурах.

ЗМІ також наголошує, що водночас, Кернес планомірно продовжує «випилювати» своїх конкурентів за мерське крісло. Так, 24 березня під час та після засідання спільного штабу він говорить про загальне примирення. 

А вже через кілька хвилин відмовляється забирати свої образи про Кучера назад і відверто глузує з майбутнього кандидата в мери Харкова Олександра Фельдмана, який запропонував допомогу. «Це смішно – те, що сказав Олександр Фельдман. У нього немає туалету на своєму майданчику на «Барабашово», ані води, ані туалету, і він каже, що поставить одноразові туалети, коли потрібна боротьба з коронавірусом, – сказав Кернес. – Такі майданчики, які сказав Фельдман, це сміх і гріх».

«Депо» вважає, що неавторитетний, позбавлений підтримки більшості бізнесу, Кучер навряд чи здатен вирішити «кейс Кернеса», який до виборів буде ще більше нахабніти й за необхідності «хитатиме» Харків. Більше того, населення бачить, як Кучера з кожної праски обзивають, а він після цього ще й видаляє з «Фейсбука» свої пости у відповідь

«Судячи з усього, Кучера напряму з Офісу президента приструнили в намаганнях протистояти Ярославському», — припускає ЗМІ.

Всього за результатами «вірусного рекету» харківських бізнесменів Кернесу з Ярославським вдалося зібрати понад 2-х млн доларів, зазначає KP.ua. За словами Ярославського, всі вони були спрямована на покупку ШВЛ, іншого медобладнання, згідно з переліком, який запропонував мер.

«Але на це ніхто не зупиняється. Ми запитали: скільки ти готовий виділити? Мисик сказав: «Я готовий $ 240 тис». Будь ласка, Мисик, - рахунки на ШВЛ. «Павло Фукс, скільки ти готовий виділити?», — запитуємо. Будь ласка, Фукс, ось тобі рахунки», — каже бізнесмен.

Харків зараз — приклад розвалу влади в регіонах і втрати керованості президентськими адміністраціями з боку Офісу Президента, резюмує Цензор.НЕТ.

«Харківська область сьогодні відкрита для сепаратизму, бо тут обнулилася центральна влада, і це серйозна загроза. І на місцевих виборах, до яких «Слуги» ніякої серйозної підготовки не ведуть, партію чекає поразка і падіння результатів в порівнянні з парламентськими виборами. Хто посилиться? Новий створений Зеленським антикризовий штаб Кернеса і Ярославського — вони мають багатий досвід «переконання» бізнесменів в необхідності жертвувати їм гроші. Коли хтось викидає владу під ноги — хтось спритний поспішає її підібрати», — вважає головний редактор видання Юрій Бутусов.

comments powered by HyperComments