Про тих, хто зняв маски: як «ЄС» своїм голосуванням за ринок землі обдурила виборців Слобожанщини

Вікторія Христич  |  Вівторок, 31 березня 2020, 15:54
Коли Європейська Солідарність запускала свою «парашутистку» на 179 округ, в їх розумінні гарно виглядали всі засоби. Вони знали, що перемогти не зможуть, але пішли шляхом махрового популізму, щоб максимально зачепити жителів сільських районів округу.
Про тих, хто зняв маски: як «ЄС» своїм голосуванням за ринок землі обдурила виборців Слобожанщини

І питання про землю стало в результаті індикатором партійної чесності.

Як тільки під час кампанії не називали вони закон про ринок землі, який пройшов перше читання: «дерибан», «афера», «ганебний закон», «абсолютно неприйнятний», «неконституційний». Так, коли твої потенційні виборці категорично проти закону - можна сказати що завгодно, дійсно.

Можна обіцяти їм що завгодно: від обіцянки ніколи не голосувати за той закон, що поданий, до «щирих» обіцянок ввести земельний банк, прозорий кадастр, оцінку якості землі, фінансову підтримку фермерів, референдум, що завгодно, лише б повірили. І головне обіцяти все робити тільки так, тільки за згодою виборців! Так, ще при цьому люто таврувати бажаючих розглядати питання під час карантину злодіями і зрадниками.

Ще у листопаді, коли Верховна Рада у першому читанні проголосувала за проект закону №2178-10 від «Слуги народу» щодо продажу сільськогосподарської землі, депутати від «ЄС» називали його ганебним.

Депутат Олексій Гончаренко в кулуарах Верховної Ради наголосив, що цей закон не захищає ані селянина, який захоче продати землю, ані українського фермера. «Цей закон є ганебним. Він показує справжній намір «слуг». Вони ніякі не слуги народу – вони слуги олігархів», — сказав він.

Ірина Геращенко від імені партії вимагала створити робочу групу з доопрацювання законопроекту про ринок землі, ухваленому в першому читанні, щоб врахувати позиції різних політичних сил.

«Ми подали низку пропозицій, які треба врахувати, щоб захистити Україну, українську землю, українських фермерів та кожного українця, який захоче стати власником землі. Селяни – не кріпаки, вони повинні мати право на землю, як і будь-який українець. Тому що немає власності на землю сьогодні тільки у Північній Кореї та деяких країнах світу. Всі цивілізовані країни передбачають власніть на землю» – наголосила Геращенко з кулуарів Верховної Ради.

13 березня напередодні виборів, які мали відбутись в умовах карантину, кандидат від «ЄС» на 179 окрузі Вікторія Пташник заявила, що влада використовує карантин, щоб продовжити розглядати Закон про землю, без жодної правки.

«Наразі, в парламенті розглядається закон про землю. І це не вперше, коли парламент намагається закрити для журналістів, для експертів, не дозволити народним депутатам попередніх скликань відвідати ті чи інші засідання комітетів, брати участь і перебувати під час пленарних засідань в кулуарах Верховної Ради», - заявила Пташник.

Ще 27 березня Ірина Геращенко називала цей закон аферою. У своєму відеозверненні на Фейсбуці вона сказала, що партія ніколи не піде на «дерибан» державної землі, тим більше, в умовах турборежиму.

Однак всі ці обіцянки забуваються, коли прийшов час торгу за шкурні інтереси. Їх основні тези з виборчої кампанії на 179 окрузі залишилися нереалізованими: Геокадастр не працює, реєстру землі немає, до сих пір не реалізовано право на землю у великої частини громадян. У сільських районах не вистачає землі. І купівельна спроможність у жителів низька — вони не зможуть купити собі наділ. А в умовах кризи приймати закон про продажі значить штовхнути тих, у кого вона є на продаж за безцінь.

Сьогодні фракція «ЄС» підтримала закон про ринок землі. На третій позачерговій сесії, вночі, з порушенням процедури — не сказавши на це НІ СЛОВА, мовчки опустивши очі.

  • Без наявності в країні працюючого і прозорого Геокадастру.
  • Без сформованого земельного банку.
  • Без наявності виразної системи державної підтримки фермерів.
  • В ситуації, коли левова частка людей до сих пір не отримала законні наділи (а тепер і не отримає).
  • Без інформаційної кампанії для виборців щодо узгоджених правок.
  • В стані кризи в країні, коли неможливий ніякий публічний прояв незгоди тих 70% жителів країни, які не підтримують старт ринку землі.

Проголосували за кота в мішку в авральному режимі, без роз'яснення виборцям своєї позиції. Чи не визнавши того, що так, фракцією прийняте рішення про компроміс зі своїми обіцянками.

Але зараз головне в цій ситуації інше. Карантин закінчиться, маски знімуться, проте осадок, тобто брехня виборцям та участь в мародерстві і рейдерстві, залишиться.

comments powered by HyperComments