З початку року на Харківщині виникло 30 лісових пожеж: головна причина - умисні підпали сухої трави

П'ятниця, 17 квітня 2020, 16:45
За даними ДСНС у Харківській області, тільки за останній тиждень у лісових масивах регіону виникло 19 пожеж: у Вовчанському (10 га), Дворічанському (9,5 га), Харківському (4,5 га), Зміївському (0,6 га) та Ізюмському (0,5 га) районах.
З початку року на Харківщині виникло 30 лісових пожеж: головна причина - умисні підпали сухої трави

«Загалом з початку року в області площа пожеж на відкритій місцевості склала майже 1000 га, що майже на 70% більш ніж тогорічні показники. Не тільки вирубування завдають значної шкоди нашим лісовим масивам. У них є інший, ще дужчий ворог – вогонь, що завдає катастрофічних наслідків і для природи, і для людей. 13 найбільш резонансних пожеж року в регіоні трапилися в період з 30 березня по сьогодні і пов’язані зі спаленням трави, очерету та хвойної підстилки. Вони охопили близько 100 га площі», - повідомив голова ХОДА Олексій Кучер.

Серед згаданих керівником області пожеж, які виникли через підпали, – пожежа за межами села Феськи Золочівського району, де на відкритій території горіла трава та очерет на площі 8,5 га. Біля села Чайківка Вовчанського району трава горіла на площі 5 га. Також по 5 га трави згоріло в селі Солоницівка Дергачівського району, біля села Панютине Лозівського району, в місті Люботин тощо.

Голова ХОДА наголосив на тому, що питання екології є пріоритетними для керівництва області, та закликав жителів Харківщини відповідально ставитися до природних ресурсів.

«Пріоритет області та держави в цілому – максимально комфортне та безпечне екологічне середовище. Президент підписав прийнятий парламентом законопроєкт про посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря і знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу. Але я все ж таки сподіваюся на свідомість громадян і на те, що штрафи та інші покарання не знадобляться. Адже жодне з них не відновить десятиліттями вирощених дерев, спалених домівок, загиблих тварин та рослин», - підкреслив Олексій Кучер.

Він також подякував співробітникам ДСНС у Харківській області, які сьогодні беруть учать у гасінні лісової пожежі в Чорнобильській зоні відчуження. Від Харківщини на гасіння направлені пожежно-рятувальна група (3 відділенні на пожежних автоцистернах підвищеної прохідності) та інженерна група навчально-методичного центру ДСНС. Загалом - 30 осіб.

comments powered by HyperComments