Харківськи медики могли отримати "надбавки" за короновірус вже цього тижня - ЗМІ

Субота, 16 травня 2020, 21:27
На дезінфекцію автомобіля зовні потрібно не менше, ніж 10 хвилин. На озонацію всередині — трохи більше. Кожну карету "швидкої" після викликів автомойщики ретельно обробляють спеціальними розчинами. Дані записують в журнали для контролю.
Харківськи медики могли отримати "надбавки" за короновірус вже цього тижня - ЗМІ

17%-го розчину (концентрація, яка вбиває небезпечні віруси та бактерії хватає на 3-4 дні, якщо багато машин, або раз на тиждень, розповідає директор СТО Костянтин Севастьянов.

За його словами , протягом дня на дезінфекцію сюди прибуває близько десятка карет "швидкої". Найголовніше - добре обробити місце, де розміщували пацієнта. Особливо, якщо це хворий COVID-19, кажуть на СТО.

"У нас ось цей озонатор, який я тільки що вставила в машину — він дуже потужний, промисловий. Вбиває всі віруси, всі інфекції, включаючи коронавірус", — розповідає співробітниця СТО "швидких" Наталя Коломак та уточнює: "Така озонація зазвичай коштує близько 150 гривень, для лікарів швидкої її роблять безкоштовно".

Після початку всесвітньої пандемії роботи значно більше, кажуть медики. Іноді навіть немає часу на обід або чашку кави. Адже до великої кількості невідкладних хворих, наприклад, з інсультами та інфарктами або травмованими після ДТП, додалися ще й інфіковані коронавірусом.

Хвороба не діліть: людина молода або стара. Кожна людина по-іншому реагує на цею вірус, все індивідуально. Інколи це просто бесімптомно — даже без температури, кажуть лікарі.

"Даний автомобіль укомплектований апаратом ІВЛ, якщо если ситуація потребує, можна підключітісь до нього, — повідав Роман Мальченко, фельдшер з медицини невідкладних станів. — Але таких віпадків поки що немає, даємо просто кисневі маски"

В таких умовах, зазначають лікарі невідкладної медицини, працювати без засобів захисту високого рівня— просто небезпечно. Поки, запевняють, їх вистачає: є закупівлі за рахунок бюджету і допомога благодійників. Чи надовго — залежить від подальшого поширення коронавируса на Харківщині.

"У середньому зараз до 10 викликів: це зв'язано з частими госпіталізаціямі підозр, — поясеює Роман Мальченко, фельдшер з медицини невідкладних станів. —  У зв'язку з пандемією, робота стала важче, дуже часто використовуємо захисні костюми. Коли бригада вже використала всі костюми, вона повідомляє повідомляє про це сообщает диспетчеру, щоб таких викликів більше не давав".

Щодня, запевняє директор КНП ХОР "Центру екстреної медицини та медицини катастроф" Віктор Забашта, спілкуються з волонтерами про допомогу для медиків. Зараз необхідні бахіли, і пакети для утилізації костюмів. А також безконтактні термометри — вони зараз є приблизно у половини бригад. Але найголовніше, чого не вистачає для більш ефективної роботи — кваліфікованого персоналу.

comments powered by HyperComments