В Ніч музеїв у Харкові нагадали про незвичайну історію фотопортрета Чайковського

Вівторок, 19 травня 2020, 08:26
Харківський художній музей 18 травня провів онлайн-засідання шанувальників мистецтва у клубі "Фермата".
В Ніч музеїв у Харкові нагадали про незвичайну історію фотопортрета Чайковського

Вперше мистецтвознавці, викладачі та учні дитячої музичної школи Харкова спілкувалися і слухали музику дистанційно. Вперше до членів клубу змогли приєднатися всі бажаючі, відвідавши сторінку музею. Захід був присвячений Міжнародному дню музеїв, повідомляє «Місто Х».

«Міський музично-естетичний клуб за інтересами "Фермата" працює при Харківському художньому музеї близько 20 років. Він орієнтований на дитячі музичні школи, школи мистецтв. У музеї проходять концерти, тема яких пов'язана з образотворчим мистецтвом. В цьому році засідання музично-естетичного клубу "Фермата" присвячено 180-річчю від дня народження композитора Петра Ілліча Чайковського», - розповіла завідуюча відділом науково-освітніх робіт Художнього музею Ірина Сиделева.

За словами Ірини Миколаївни, тема обрана не випадково, тому що великого композитора з Україною і Харковом, зокрема, пов'язує багато.

«Чайковського в Харкові просто обожнювали. У 1893 році він приїхав на запрошення директора Харківського музичного училища Іллі Слатіна дати концерт в Харкові. Приїзд композитора викликав небувалий фурор, квитки на концерт дістати було неможливо. Скрипковий концерт із симфонічним оркестром під керуванням Чайковського проходив в залі Дворянського зібрання 14 березня. Після закінчення публіка влаштувала йому справжню овацію. Його тоді прямо на руках зі сцени винесли в фаетон, відвезли в майстерню фотографа Федецького і зробили знаменитий фотопортрет, який Чайковський любив понад усе. Коли готові роботи Федецький приніс Чайковському, він їх викупив і сказав: "Так, звичайно, дороговато, але фотограф — першокласний. Мене фотографували і в Росії, і в Європі, але краще, ніж мене сфотографували в Харкові, я поки що не бачив". Про цю харківську сторінку в житті великого композитора ми розповіли в рамках онлайн-засідання клубу», — зазначила мистецтвознавець.

Вона підкреслила, що в Харківському художньому музеї зберігається мальовничий портрет Петра Ілліча Чайковського, написаний Миколою Кузнєцовим. Дата написання портрета збігається з відвідуванням композитором Харкова, коли учні музичного училища під керівництвом І.І.Слатіна виконали твори Чайковського.

З тих пір музика композитора входить в програми навчальних закладів. Сьогодні п'єси з "Дитячого альбому" Чайковського знову звучали в Харкові у виконанні юних музикантів. За словами Ірини Сидельова, спеціально для засідання клубу батьки записали дітей на відео і виклали в інтернет.

comments powered by HyperComments