Щось пішло не так: Світлична розкритикувала "децентралізацію" у Біляївській ОТГ на Харківщині

Вікторія Христич  |  Вівторок, 19 травня 2020, 09:27
Кабмін не мав би "різати" території на свій розсуд: між селами та ОТГ існують певні традиційні, історичні зв'язки.
Щось пішло не так: Світлична розкритикувала "децентралізацію" у Біляївській ОТГ на Харківщині

Про це заявила в інтерв'ю ІА "Інтерфакс-Україна" народний депутат України, екс-губернаторка Юлія Світлична, коментуючи завершення процесу створення ОТГ. 

Політик вважає, що головне в цьому процесі — не збитися на "ручне" управління, бо це зламає саму суть децентралізації. Адже добровільне об'єднання територіальних громад має на увазі діалог між урядом і представниками громади.

Нагадаємо, в опублікованому 16 квітня на сайті Кабміну Перспективному плані формування територій громад Харківської області до складу Біляївської сільської ОТГ, що в Первомайському районі на Харківщині, увійшло лише 4 з 7 громад, які прагнули об'єднатися. Відповідне розпорядження КМУ, а також скасування попередніх розпоряджень уряду, було погоджено Харківською ОДА. Тим самим Кабмін разом з облдержадміністрацією проігнорували думку місцевих жителів.

Світлична вважає це «прикладом як діяти не треба».

«Сім сільських рад Первомайського району, вирішивши об'єднатися, довели свою фінансову спроможність, підготували рішення сесій — люди були «за». Голови сільрад подали уряду всі документи, виконавши всі вимоги законодавства. А Кабінет міністрів своїм рішенням... розділив їх на різні ОТГ — за своїм баченням і на свій розсуд: з людьми навіть не поговорили. А це майже 6 тисяч осіб, які сьогодні дуже погано дивляться на ситуацію, що склалася. Я їх розумію і підтримую. Так не можна діяти», — підкреслила народний депутат.

За її словами, між сусідніми територіями існують певні традиційні, історичні зв'язки, і саме самі люди можуть визначати формат об'єднання. "Їм просто треба допомагати" — каже Світлична.

Раніше у депутатському зверненні на ім’я прем’єра Юлія Світлична запропонувала внести відповідні зміни у розпорядження КМУ «Про затвердження перспективного плану формування територій громад Харківської області» у частині формування Біляєвської ОТГ. Політик повідомила, що Харківською обласною державною адміністрацією було видано розпорядження від 5 грудня 2019 року №614 «Про затвердження висновків щодо відповідності Конституції та законам України проектів рішень місцевих рад щодо добровільного об'єднання територіальних громад». Відповідно, 7 грудня 2019 року були прийняті рішення сесій Суданської, Роздольської, Красненської, Дмитрівської, Закутнівської, Миронівської та Верхньоорільської сільських рад Первомайського району Харківської області, якими було утворено Біляївську селищну об'єднану територіальну громаду Первомайського району Харківської області.

Але, всупереч цьому, Кабінет Міністрів України 16 квітня опублікував інформацію щодо затвердження Перспективного плану формування територій громад Харківської області, згідно з яким до Біляївської ОТГ увійшло лише чотири громади: Суданська, Закутнівська, Миронівська та Роздольська, а три інші були приєднані до м. Первомайський. За наявною інформацією, відповідне розпорядження Кабінету Міністрів України, а також скасування попередніх розпоряджень КМУ, було погоджено Харківською обласною державною адміністрацією.

За думкою народного депутата, проігнорувавши рішення відповідних місцевих рад, Кабінет Міністрів України перевищив свої повноваження та порушив права понад 6 тисяч мешканців семи сільських рад Первомайського району Харківської області. 

"Уряд зобов'язаний враховувати думку громадян Біляївської ОТГ. До того ж це закріплено і законодавчо. Якщо звертати увагу на рішення громад — тоді будь-яка реформа буде проходить зрозуміло, і люди будуть її сприймати, а від цього буде залежати і ефективність її реалізації", — каже Ю. Світлична.

Згідно положенню статті 19 Конституції України, згідно з яким органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. За словами народного депутата, вона буде особисто питати у Прем’єра, чому так виходить, що ігнорується думка людей.

Також Юлія Світлична планує звернуться до керівників ГПУ та Уповноваженого з прав людини щодо необхідності їх втручання у дану ситуацію.

Відповідно до статті 4 Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» об'єднана територіальна громада має бути розташована в межах території однієї області, при прийнятті рішень щодо добровільного об'єднання територіальних громад беруться до уваги історичні, природні, етнічні, культурні та інші чинники, що впливають на соціально-економічний розвиток об'єднаної територіальної громади, а якість та доступність публічних послуг, що надаються в об'єднаній територіальній громаді, не можуть бути нижчими, ніж до об'єднання. Всі вимоги даної статті мешканцями семи сільських рад Первомайського району були дотримані.

Як повідомлялося раніше, мешканці и голови сільських рад Первомайського району засмучені и обурені тим, що обласна влада та уряд обдурила їх при формуванні ОТГ, порушуючі принцип добровільного об'єднання громад.

 

comments powered by HyperComments