«15 тисяч малюків лікують разом із дорослими» – Світлична про медичну реформу на Харківщині

Вікторія Христич  |  Середа, 27 травня 2020, 13:34
У Лозівському районі Харківської області на другому етапі медреформи лікарів чи ФАПи не скорочували. Але зарплати медикам залишили занизькими.
«15 тисяч малюків лікують разом із дорослими» – Світлична про медичну реформу на Харківщині

Хоча у Лозівському районі на Харківщині і вдалося уникнути скорочення лікарень та медперсоналу — навіть на другому етапі медреформи — 15 тисяч дітей у Лозовій лікують разом із дорослими. Гостро також стоїть і питання низьких зарплат медиків стаціонару, не вистачає сучасного обладнання.

"Люди, можна сказати, живуть тут в лікарні, — розповідає Іван Жовтий, директор комунального некомерційного підприємства "Лозівське територіальне медичне об'єднання". — День відпрацював, ніч віддіжурив, ще день відробив — пішов дома переспав (якщо вдалося), і знову на роботу. І медичні сестри, і лікарі, однак, працюють практично на рівні мінімальних заробітних плат".

Однак не зарплатами єдиними. Підвищити ефективність лікування має також створення в районі окремої дитячої поліклініки. Діти — а рахунок іде на тисячі малюків та підлітків — мають отримувати окрему медичну допомогу.

"Медична сфера потребує комплексного реформування, — вважає народний депутат Юлія Світлична. — Галузь потрібно зміцнювати не штучно: термінового втручання уряду потребує ціла низка питань. Це і умови в лікарнях, де тисячі малюків лікують сьогодні разом з дорослими. І поповнення лікарень новим якісним обладнанням, яким сьогодні користується весь цивілізований світ. Проте і рівень винагороди медиків та лікарів, безумовно, має бути достойним". 

Але провести та втілити всі ці зміни можна лише за рішенням уряду. Депутатське звернення до Кабміну з цього приводу Світлична вже готує, повідомляють "Подробности"

Хірургічний корпус Лозівської районної лікарні. Щодня сюди привозять людей з інсультом. Щоб врятувати їм життя, в умовах районної віддаленої лікарні, дійсно, необхідне спеціальне обладнання. Такий апарат контрольованої гіпотермії для реанімаційного відділення лікарі вчора отримали. Прилад знижує температуру тіла хворої людини, а отже у лікарів з'являється час для порятунку.

Юрій Шевченко, завідувач травматологічного відділення комунального некомерційного підприємства "Лозівське територіальне медичне об'єднання", каже: "Пацієнтів з черепно-мозковыми травмами до нас поступає досить багато. І до того, як вони почнуть отримувати спеціалізовану допомогу, поки приїде брагада з Харкова, проходить певний період часу, до лвух-трьох годин. Гіпотермія в даній ситуації буде, без перебільшення, рятувати  життя таким пацієнтам".

У цих коробках прилад для дезінфекції ендоскопів — у більшості українських лікарень їх досі миють вручну. А це такі необхідні в період пандемії багаторазові, захисні маски.

Як повідомлялося раніше, Харківська область очолює список областей Східної України з найгіршою статистикою захворювань на вірус COVID-19. Тривожний тренд з профілактикою коронавірусу на Слобожанщині спонукає об‘єднуватись заради подолання кризи волонтерів, політиків та місцевий бізнес, небайдужий до ситуації, що склалася.

Нагадаємо також, вчора команда Ю.Світличної разом з волонтерами і небайдужими харків’янами передала до місцевих лікарень у Лозовій та Близнюківському районі ефективні засоби захисту для лікарів та сучасне медичне обладнання, зокрема багаторазові захисні маски та унікальний апарат для контрольованої гіпотерміі.

comments powered by HyperComments