Чи встоїть Кучер після закінчення карантину: Зеленський попередив про «рішучі кроки» щодо голів ОДА

Середа, 20 травня 2020, 17:20
Наскільки актуальним для Харківщини є сьогоднішня обіцянка Президента низки кадрових рішень щодо губернаторів та голів РДА.
Чи встоїть Кучер після закінчення карантину: Зеленський попередив про «рішучі кроки» щодо голів ОДА

Одразу ж після закінчення активної фази боротьби з COVID-19 Володимир Зеленський пообіцяв почати наводити порядок з головами ОДА, які не є ефективними дипломатами та комунікаторами з головами обласних та міських рад. Одночасно він пройшловся і по складам РДА, що було обрано ще за попередньої влади.

Варта аналізує, чи є меседж президента України актуальним конкретно для голови Харківської обласної держадміністрації Олексія Кучера та його команди в районах Харківщини.

«Ми навіть змінили ще не всіх голів РДА: більшість з них призначена ще за часів попередньої влади», — повідомив сьогодні Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання щодо якості президентської вертикалі у деяких регіонах України.

«Це довгий процес. В РДА є багато людей, які потрапили туди якимось чином ще при колишній владі. Звісно ж, РДА потрібно перезавантажувати», — заявив Президент під час сьогоднішньої прес-конференції, присвяченій річниці його перебування на чолі держави.

В.Зеленський вважає програму «Ліфт» добрим інструментом для залучення до влади молодих професіоналів. Проте згодом, за його словами, певні люди «знайшли «ключик» до «Ліфту» та «засунули» туди дуже багато людей, які й були при владі раніше». Саме цією причиною він пояснює тимчасове призупинення притоку незалежних фахівців до ЗЕ-команди.

Втім найцікавіше було попереду: губернатори змогли, принаймні, спіймати натяк Зеленського на причини для кадрових рішень після карантину. 

Що стосується голів облдержадміністрацій, всі висновки по ним будуть після того, як влада подолає активну фазу боротьби з COVID. Зеленський зізнався, що не може зараз звільнити когось з губернаторів, бо боїться, що тоді в тій області завалиться весь процес протистояння пандемії.

«Наприклад, я навіть не думав, що у нас такий сильний чернівецький губернатор. Як відомо, там одна з найскладніших ситуацій через кількість хворих — з усіх питань. Але він один з найкращих. Тобто ця інфекція нам показує, які захворювання у нас є в держапараті. І одразу ж після закінчення карантину у нас будуть рішучі кроки щодо голів ОДА. Зараз це просто не можна робити», — заявив Президент.

Одночасно Володимир Зеленський прямо вказав, кому з губернаторів слід «підготуватися на виліт».

«Де гарно працюють області? Там, де голова ОДА співпрацює, як мінімум, з облрадою, яка обиралася, нагадаю, за часів попередньої влади», — впевнений очільник країни. — Тільки там, де потужні губернатори, чи вони є сильними дипломатами, бо знайшли порозуміння між ОДА і облрадою — вони залишаться працювати. Там, де пішла війна між головою ОДА і облрадою – там складніше. Ідеальна ситуація, коли є діалог між всіма трьома гілками влади: губернатор, мер та голова облради — це найефективніша схема».

Повертаючись до Харкова, варто згадати хоча б три маркери:

Таким чином, про порозуміння з облрадою, принаймні поки що, не йдеться. Що ж до діалогу з мером (навіть у боротьбі з наслідками COVID-19) годі й казати. Чи приведе це до «рішучих кадрових кроків» ОП щодо Харківщини стане зрозуміло вже на початку червня.

 

 

comments powered by HyperComments