Несанкціоноване втручання в Інформаційний портал Нацполіції: поліцейській повідомлено про підозру

Понеділок, 8 червня 2020, 13:11
За процесуального керівництва прокуратури області повідомлено про підозру старшому інспектору відділу супроводження інтегрованої інформаційно-пошукової системи Управління інформаційно-аналітичної підтримки ГУНП в Харківській області за фактом несанкціонованої зміни інформації, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах, вчиненої особою, яка має право доступу до неї, вчиненої повторно та за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 362 КК України).
Несанкціоноване втручання в Інформаційний портал Нацполіції: поліцейській повідомлено про підозру

За інформацією начальника відділу прокуратури області Олександра Цимбалістенка, встановлено, що у листопаді 2018 року співробітниця поліції, маючи доступ до «Інформаційного порталу Національної поліції України», за попередньою змовою з іншими службовими особами Національної поліції, несанкціоновано змінила інформацію, яка оброблюється в програмному комплексі «Інформаційний портал Національної поліції України».

Так, поліціянтка, використовуючи особистий пароль та логін входу до програмного комплексу «Інформаційного порталу НП України», безпідставно та неправомірно розблокувала доступ 5-ти  користувачам до підсистеми «Адмінпрактика» зазначеного програмного комплексу. У подальшому іншими службовими особами Національної поліції, які діяли спільно та за попередньою змовою із вказаною поліціянткою, до підсистеми були внесені зміни стосовно винуватості громадянина у керуванні транспортним засобом у стані сп’яніння (ч. 1 ст. 130 КУпАП) – дані щодо прийнятого рішення по вказаному адміністративному правопорушенню з визнання винуватим змінено на закриття адміністративного провадження на підставі п. 7 ч. 1 ст. 247 КУпАП (закінчення на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення строків, передбачених статтею 38 цього Кодексу).

У такий спосіб здійснено сприяння водію, який вчинив вказане адміністративне правопорушення, в уникненні заборони на керування транспортним засобом. 

Триває збирання доказів для повідомлення про підозру іншим співучасникам злочину.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваній запобіжного заходу та відсторонення від займаної посади.

Вказане кримінальне провадження розслідує територіальне управління ДБР у м. Полтаві, оперативний супровід здійснює Харківське управління ДВБ НП України.

Досудове розслідування триває.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Нагадаємо, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

comments powered by HyperComments