Телефонно-кредитне шахрайство: двом членам злочинної групи повідомлено про підозру

Неділя, 14 червня 2020, 15:48
За процесуального керівництва прокуратури Харківської області повідомлено про підозру двом учасникам злочинної групи за фактом шахрайства, вчиненого шляхом незаконних операцій з використанням електронно – обчислювальної техніки та несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів) та автоматизованих систем за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 190, ч. 2 ст. 361 КК України).
Телефонно-кредитне шахрайство: двом членам злочинної групи повідомлено про підозру

За інформацією начальника відділу прокуратури Нвера Антоняна, встановлено, що мешканці міста Кривий Ріг з метою заволодіння кредитними коштами шахрайським шляхом з використанням електронно – обчислювальної техніки зорганізувались та розробили і застосували злочинний план із заволодіння грошовими коштами фінансових установ, шляхом отримання Інтернет – кредитів на осіб - клієнтів мобільних операторів України, отримуючи шляхом обману їх персональні дані.

У період з листопада 2019 року по червень 2020 року члени злочинної групи діяли за декількома шахрайськими схемами. Так, за допомогою кол-центру вони здійснювали телефонні дзвінки до клієнтів одного з мобільних операторів України від імені служби безпеки мобільного оператора та, шляхом обману, під приводом підтвердження верифікації користувача мобільного номеру, отримували інформацію щодо останніх трьох номерів телефонів, з якими абонент спілкувався. Отриману інформацію використовували з метою відновлення та перевипуску відповідної сім-карти та в подальшому оформлювали «Інтернет-кредити» у кредитних організаціях та інших фінансових установах, які надають онлайн-кредити.

За іншою злочинною схемою зловмисники від імені співробітника кредитної організації телефонували абоненту мобільного зв’язку та повідомляли, що на його ім’я здійснюється оформлення кредиту. З метою недопущення оформлення кредиту, переконували абонента повідомити пароль, який йому надіслано. Заволодівши таким чином паролем доступу до особистого кабінету потерпілого у фінансовій установі, подавали заявку від його імені, на видачу кредиту. Надалі отримані кредитні кошти переводили в готівку та розподіляли між членами злочинної групи.

Правоохоронці затримали двох учасників злочинної групи – 21-річного та 20-річного чоловіків в порядку ст. 208 КПК України. Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів.

У Кривому Розі правоохоронці провели 10 обшуків за місцями мешкання та в кол-центрі фігурантів. Під час обшуків вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, сім-карти мобільних операторів зв’язку, банківські картки та грошові кошти. Під час попереднього огляду техніки було отримано докази протиправної діяльності членів організованої  групи.

Наразі встановлюється повне коло осіб, причетних до злочинної діяльності та вирішується питання щодо повідомлення їм про підозру. Також встановлюється коло потерпілих, які являлись мешканцями різних регіонів країни, та загальна сума збитків.

Досудове розслідування здійснює слідче управління ГУНП в Харківській області. Оперативний супровід здійснює управління протидії кіберзлочинам в Харківській області Департаменту кіберполіції НП та УСБУ в Харківській області.

На даний час досудове розслідування триває.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Нагадаємо, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

comments powered by HyperComments