Навчитися переконувати можна за участі в парламентських дебатах

Неділя, 14 червня 2020, 09:07
При слові «дебати» люди згадують передвиборну агітацію, ток-шоу або суперечки до втрати голосу. Цей образ в нашій країні закріпився після торішніх президентських виборів.
Навчитися переконувати можна за участі в парламентських дебатах

Такі дебати багатьом можуть бути не до душі: багато емоцій, а аргументів мало; опоненти один одного перебивають, конфліктують.

У той же час нам подобається перемагати в суперечках, а навички переконання і публічного виступу важливі, тому що знадобляться в будь-якій сфері життя. Від них залежить, чи візьмуть Вас на роботу мрії, чи сподобається Ваш проект інвестору, і чи повірите Ви маніпуляції ошуканців.

Для розвитку цих навичок, а також щоб вчитися дивитися на ситуацію з різних сторін, підвищувати ерудицію і впевненість в спілкуванні з людьми, існують парламентські дебати.

Це інтелектуальний спорт і міжнародний рух, який допомагає школярам і студентам ставати успішніше.

Парламентські дебати відрізняються чітким регламентом: є обмежений час на проголошення промови на підтримку позиції і на питання опонентам.

В Україні популярний британський формат парламентських дебати. У них беруть участь чотири команди, вони складаються з двох спікерів: дві команди за жеребом підтримують запропоновану резолюцію, а дві навпаки заперечують їй. Кожен дебатний раунд оцінюють судді на основі того, наскільки доречними, доведеними і важливими були аргументи команд. Неважливо, наскільки голосно кричить опонент: якщо він або вона говорить нісенітницю, то перемоги не бачити.

На змаганнях дебатери зазвичай не знають заздалегідь, про які резолюції буде йти мова. Тому ті, хто перемагають на турнірах, вивчають, як влаштований світ і тримають руку на пульсі. Це стимулює учасників ставати ерудованими і начитаними.

Однієї ерудиції замало. Сильні дебатери розуміють, як побудувати якісний аргумент, і вміють знаходити слабкості в аргументах суперників. Це дозволяє їм розвивати креативне і критичне мислення.

Розвитком парламентських дебатів в нашій країні займається Федерація дебатів України. Це громадська організація, яка має відділення в більшості обласних центрів і в інших містах, які об'єднують місцеві дебатні клуби. Більшість клубів з'являються при університетах, хоча відвідувати їх можуть як студенти, так і школярі.

Члени федерації організовують засідання в клубах, турніри як місцевого, так і всеукраїнського та міжнародного рівнів. Це дає можливість придбати і інші навички в різних сферах: копірайтингу, дизайні, фандрейзингу та івент-менеджменті в цілому.

Новини про дебати в Україні можна отримувати в Фейсбуці Федерації дебатів України.

А про дебати в Харкові - в Інстаграм

comments powered by HyperComments