Аналітична робота Слобожанської митниці - кабельні стяжки замість мішків та підроблені документи на авто

Вівторок, 7 липня 2020, 11:31
Аналітична складова роботи митниці спрямована на створення конкурентоспроможних умов серед всіх учасників зовнішньоекономічної діяльності. Але деякі намагаються їх обійти.
Аналітична робота Слобожанської митниці  - кабельні стяжки замість мішків та  підроблені документи на авто

Громадяни та суб’єкти ЗЕД використовують протиправні можливості, які й виявляються в процесі аналізу митних декларацій та  аналітичної роботи митників.

 Так, серед останніх випадків, подача декларації для митного оформлення декларантом одного з ТОВ м. Харкова. В митній декларації зокрема  було вказано товар, як то “Мішки пакувальні для сипучих вантажів”. Загальна вартість – 687 тис  гривень,  експорт до однієї з країн Прибалтики. Але  під час митного огляду було виявлено не заявлений у митній декларації товар, як то  “Стяжка кабельна” у кількості 10 тисяч штук. Зазначений товар має власне пакування та власне маркування, що підтверджується актом митного огляду.

Таким чином в діях декларанта вбачаються ознаки порушення митних правил ( ст.472 МКУ), а саме незаявлення за встановленою формою достовірних відомостей про товари, які підлягають обов’язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України.

А ось молодик, громадянин однієї з іноземних держав, надіслав заяву, в якій вказав на неможливість вивезення за межі митної території України транспортного засобу іноземної реєстрації.  До заяви було додано пакет документів, де серед іншого була наявна копія доручення видана на використання авто, та ще й завірена печаткою та підписом нотаріуса.  Слобожанська митниця надіслала запит до нотаріуса,  а у відповідь прийшов лист із повідомленням про те,  що доручення  є підробленим та не складався у її офісі.  В діях громадянина вбачається переміщення авто через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, тобто з поданням митному органу, як підстави для переміщення товару, підроблених документів ( ч.1 ст. 483 МКУ).

comments powered by HyperComments