Харків’яни витрачають на їжу майже половину доходів – облстат
Як повідомили у ГУ статистики у Харківській області, у середньому за місяць одним домогосподарством на продукти харчування було витрачено 3183 грн.
Найбільше коштів витрачалося на м’ясо та м’ясопродукти – 801 грн; на хліб і хлібопродукти (хлібобулочні та макаронні вироби, борошно, крупи) – 542 грн; молоко, сир та яйця – 484 грн. На овочі, включаючи картоплю, одне домогосподарство витратило 327 грн; на олію та жири (сало, масло тощо) – 242 грн; на фрукти – 203 грн; на рибу та рибопродукти – 185 грн; на цукор, джем, мед, сироп, шоколад та кондитерські вироби – 174 грн; на безалкогольні напої – 165 грн; на інші продукти харчування – 60 грн.
Однією особою спожито в середньому за місяць: 12,2 кг овочів, картоплі, грибів; 11,6 кг молока та сиру (в перерахунку на молоко); 7,3 кг хліба і хлібних продуктів; 4,5 кг м'яса і м'ясопродуктів (в перерахунку на м'ясо); 4,5 кг фруктів, ягід, горіхів, винограду, кавунів, динь; 2,0 кг цукру (включаючи цукор, використаний на кондитерські вироби), меду; 1,7 кг олії і жирів; 1,2 кг риби і рибопродуктів; 18 шт. яєць.
Структура та обсяги спожитих продуктів складають енергетичну цінність добового раціону харчування: його калорійність, вміст білків, жирів і вуглеводів.
За розрахунками Державної служби статистики України у 2019 році енергетична цінність середньодобового раціону жителя Харківської області становила 2509 ккал, вміст білків у спожитих продуктах харчування складав 78 г, жирів – 111 г, вуглеводів – 305 г.