«Кульгаву качку» Кучера чекає відставка під приводом участі в мерських перегонах - політолог

П'ятниця, 7 серпня 2020, 13:39
У політичній площині затримання директора департаменту Харківської облдержадміністрації Андрія Винниченка Та обшуки в Обленерго - це сигнал особисто Олексію Кучеру з Києва.
«Кульгаву качку» Кучера чекає відставка під приводом участі в мерських перегонах - політолог

В Україні сформувалася специфічна система комунікації між центральною та регіональною владою, і процеси, накшталт затримання протеже губернатора Андрія Винниченка, завжди мають певну складову політичного месседжа.

Харківський політолог Антон Авксентєв вважає, що в Офісі Президента збільшується незадоволення головою харківської обладміністрації, і ті люди, які лобіювали призначення Кучера на посаду, вже не збираються йому допомагати.

«Крісло під губернатором хитається, про що йому й повідомили у такий відвертий спосіб. Варто нагадати, що це вже не перший подібний епізод – до НАБУ Олексієм Кучером також зацікавилась НАЗК, яка напередодні взялася перевіряти декларацію очільника області», - каже політолог.

Абстрагуючись від персоналій – це досить сумний для виборців «Слуги народу» сюжет, який ілюструє кадрові принципи нової влади. Кожен випадок хабарництва чиновників прискорює падіння рейтингів партії та самого Зеленського, який несе політичну відповідальність в очах виборців за всю владну вертикаль.

«Результат, який «Слуга народу» отримає у Харкові на місцевих виборах, у порівнянні з минулорічними 42% на парламентських – це і буде оцінка «роботи», зокрема, й обласної адміністрації Кучера», - резюмує Авксентєв.

До речі, в самій ХОДА вважають: «Наша позиція - нульова толерантність до корупції. Глава ХОДА неодноразово підкреслював, що відкрив облдержадміністрацію для правоохоронних органів. Якщо затриманий винен, він буде нести відповідальність, передбачену законодавством. Ми зі свого боку готові надати необхідне сприяння слідству - в рамках повноважень», - говорить заступник голови ХОДА Тетяна Єгорова-Луценко, яка наразі виконує обов’язки самого губернатора.

Останній, подейкують, разом з харківським ЗЕ-куратором Вадимом Слюсаревим подався на Банкову, щоб оперативно «гасити пожежу» недовіри до харківського очільника від Офісу Президента.

І вчасно, бо питання відставки губернатора вже стояло цього тижня в порядку денному на засіданні уряду.

Як повідомив TG-канал «Ракли», звільнення Олексія Кучера з посади губернатора виглядає цілком логічно. «Команда Президента намагатиметься використати для цього корупційний скандал навколо Винниченка для підтримки іміджу борців з корупцією», – пишуть «Ракли».

І хоча питання відставки харківського губернатора в останій момент було знято з порядку денного на засіданні уряду, харківські ЗМІ все більше називають Кучера «кульгавою качкою», прогнозуючи його ротацію у кріслі очільника області на Єгорову-Луценко, передвиборчі борди якої в області стоять ледве не в більшій кількості, ніж у самого голови ХОДА.

Цілком ймовірно, що приводом для цього може стати висування його кандидатом на пост мера, проте вести кампанію, не маючи адміністративних важелів, йому буде вкрай важко, бо реальної ваги та впливу на регіональні еліти, зокрема на рівні ОТГ, Олексій Кучер наразі не здобув.

comments powered by HyperComments