Харківські підприємці спростували звинувачення у підробці комплектів для тестування на наявність коронавірусу

Середа, 2 вересня 2020, 14:27
27 серпня на сайті та у соціальних мережах ДФС з'явилася інформація про те, що у Харкові викрили “підпільне виробництво”, на якому “зловмисники з метою особистої наживи виробляли комплекти для відбору та транспортування біологічного матеріалу для тестування на наявність коронавірусу”.
Харківські підприємці спростували звинувачення у підробці комплектів для тестування на наявність коронавірусу

Українські ЗМІ підхопили цю інформацію, не перевіривши її. Велика кількість видань опублікували матеріали про те, що у Харкові викрили цех із виробництва тестів на COVID-19

Керівник ТОВ «ЛП Діагностік» Павло Левітін заявив про тиск із боку податківців і некоректну інформацію, подану в ЗМІ.

Представники ТОВ звертають увагу на те, що, по-перше, на підприємстві не виготовляють тести, а сертифіковані комплекти для забору та транспортування біологічних зразків. Їх використовують як медобладнання не тільки для роботи з біоматеріалом при ковід-19, а й інших хворобах. По-друге, заяви податкової міліції ГУ ДФС у Харківській області та прокуратури Харківщини не відповідають дійсності - підприємство працює легально.

Павло Левітін - керівник підприємства «ЛП Діагностік» спростовує претензії правоохоронців по всім заявленим претензіям:

«З приводу підпільного виробництва – ми офіційно зареєстроване підприємство, у видах діяльності у нас прописано, що ми можемо виготовляти подібні товари. Цей комплект був спеціально розроблений нами та виготовлений згідно з всіма вимогами українського законодавства, він введений в обіг згідно з декларацією відповідності та зареєстрований у ДержЛікСлужбі.

Стосовно обвинуваченні в роботі через підставних осіб - на території України в нас є дистриб'ютори, які можуть продавати наш товар, це не протизаконно».

Харківське підприємство єдине в Україні, яке виготовляє такі набори. Є іноземні аналоги, але українські комплекти набагато дешевше. Згідно з постановою Кабінету Міністрів №225 на них є рекомендована ціна - 28 гривень. Іноземні аналоги коштують від 40 гривень. Через незаконне вилучення товару лабораторії та медзаклади всієї України вчасно не отримають або вже не отримали замовлені партії.

«Хочемо звернути увагу, що ми розробили набори та почали їх виробництво майже з самого початку пандемії коронавірусу, тому що в Україні була нестача саме таких комплектів. Лабораторні аналізи раніше брали будь-чим, хоча є регламент і наказ МОЗ. Наш комплект повністю відповідає наказу. У діях ДФС ми вбачаємо не тільки тиск на наш бізнес. Під час пандемії під загрозою тестування людей на COVID-19 по всій Україні, бо всі лабораторні центри та багато медичних закладів користуються цими комплектами. Наші дистриб'ютори працюють з усіма областями. Цю інформацію можна подивитися у Прозоро, це прямі закупівлі, немає ніяких тендерів. Це також свідчить, що лікарні та лабораторні центри не співпрацюють з “підпільним виробництвом».

Одне з найбільших замовлень, яке вже було передплачено, належить Чернівецькому обласному лабораторному центру МОЗ. Установа замовила 70 тисяч наборів. Але їх товар вилучили. 

«Сподіваємося, що державним органи вистачить сили і наснаги «розморозити» весь цей проєкт, щоб ми могли продовжити наш бізнес і допомагати Україні у боротьбі з вірусом. Уся Україна чекає, а ми не можемо їм допомогти. Ми у законному порядку будемо оскаржувати дії ДФС, щоб повернути товар та надіслати його замовникам».

comments powered by HyperComments