До глибини душі: Скоробагач прокоментував скандал на сесії Харківської облради

П'ятниця, 16 жовтня 2020, 20:13
На сесії Харківської обласної ради сталася скандальна лайка між заступником облради Володимиром Скоробогачем і головою ХОДА Олексієм Кучером.
До глибини душі: Скоробагач прокоментував скандал на сесії Харківської облради

Скоробагач вельми емоційно звинуватив ХОДА у провалі роботи по боротьбі з COVID-19. На що не менш різко відповів очільник обладміністрації.

Згодом у Фейсбуці Володимир Скоробагач детально прокоментував свою емоційну позицію:

«Поки профільні служби звітують про те, що зайнято 70-73% ліжок, хворих нікуди везти. Людей з двостороннім запаленням легенів залишають вдома без доступу до кисню. При цьому у керівництва ХОДА було півроку, щоб підготуватися до зростання захворюваності. Мене це обурило до глибини душі, - пише заступник голови облради. - Я бачу реальну картину. Кожен день телефоную керівникам лікарень, які приймають інфікованих хворих. Вони «плачуть» мені, що не вистачає кисневих трас, проблема в діжках, недостатньо медичного персоналу. Уже більше півроку у профільного Департаменту немає директора, а виконувач обов'язків керівника Департаменту охорони здоров'я ХОДА пішов на лікарняний. А є проблеми, яких можна було б уникнути - сформувати додаткові виїзні бригади лікарів, які б виїжджали до хворих з коронавірусів. Виконати ремонт в палатах і закупити на самому початку пандемії COVID-19 лікарняні ліжка, призначені для реанімації, де лежать люди у важкому стані, підключені до ШВЛ».

Скоробагач навів приклади, які у палатах стоять ліжка: спинки відвалюються, сітки провалені, неможливо підставити «утку», оскільки ліжка не пристосовані.

«Також потрібно було заздалегідь зробити кисневі траси і продумати обсяг кисневих бочок в залежності від кількості ліжок, як постановив Кабмін. Наприклад, якщо лікарня приймає 300 хворих, то 260 з них або 80% повинні бути забезпечені киснем. Потрібно було розширити реанімації. Гроші є - в лікарні урології лежали 13 млн грн на рахунку, які потрібно було пустити на ковід. Чому тільки зараз закуповують додаткове обладнання? Яку ще конкретику хоче почути губернатор? Обмаль того, що у нас немає обладнання, ліжок, медикаментів, хоча зараз абияк знаходимо, так у нас не вистачає мужності визнати це!»

Треба називати речі своїми іменами і робити реальні кроки по боротьбі з пандемією, вважає Володимир Скоробагач.

Як повідомляла «Справжня Варта», перепалку на сесії і звинувачення на адресу депутата облради Дмитра Булаха у «використанні депутатського мандату в корисливих цілях», яке висунув Олексій Кучер, прокоментували у «Блоці Світличної «Разом!»: втручання в діяльність незалежних антикорупційних організацій і громадських активістів є неприпустимим. Народний депутат України Юлія Світлична вважає, що Харків опинився в «червоній» зоні карантину саме внаслідок бездіяльності ХОДА.

comments powered by HyperComments