Боротьба з кононавірусом на Харківщині: навантаження на одного лікаря - 60 хворих

Вівторок, 20 жовтня 2020, 18:26
Рівень захворюваності на коронавірусну хворобу у Харківській області постійно зростає.
Боротьба з кононавірусом на Харківщині: навантаження на одного лікаря - 60 хворих

Про це на прес-конференції 20 жовтня розповів керівник Департаменту охорони здоров'я Харківської міської ради Юрій Сороколат, повідомляє прес-служба Харківської облради.

За його словами, станом на сьогодні з початку епідемії підтверджено 22047 випадків, захворіло 490 медиків, 954 дитини, 6700 вилікувались, 336 хворих померли, на амбулаторному лікуванні перебувають 8800 тисяч осіб, утому числі понад 2000 з підтвердженим діагнозом, 2300 - на самоізоляції та без симптомів, решта з них очікують результатів тестування.

«У місті надається допомога хворим у комунальних некомерційних підприємствах охорони здоров’я Харківської міської ради, в яких розгорнуто 530 ліжок, кількість їх планується збільшити до 670. Разом з тим, ми маємо поки що 150 точок забору кисню, з яких у лікарні №13 - 31, у лікарні №17 - 41, у пологовому будинку №2 - 8, 32 у лікарні №25, 38 точок у 18 лікарні. Однак цього недостатньо, ми намагаємось вирішувати це питання, тож з міського бюджету спрямовано 4,6 млн грн на облаштування ще 254 точок у лікарнях міста.

Головний лікар Харківської обласної інфекційної клінічної лікарні Павло Нартов повідомив, що на сьогодні в лікарні працює 11 бригад, які укомплектовані анестезіологами, ще дві майже сформовані. На початок епідемії було усього 9 апаратів штучної вентиляції легень, тепер їх більше 20, вирішується питання розміщення ліжок для хворих на 3 та 4 поверхах лікарні, а також у приміщеннях навчальних кафедр, які будуть переобладнані у палати.

«Інфекційна лікарня отримала кошти у розмірі 10 млн грн від НСЗУ, за які у листопаді-грудні будуть придбані необхідні медичні препарати для лікування хворих. Зараз 1 млн грн ми витрачаємо лише на кисень і ці потреби будуть тільки зростати. Лікарі працюють з великим навантаженням - майже 60 хворих на одного лікаря, - наголосив Павло Нартов.

Є питання забезпечення доступом до кисню усіх хворих із важким перебігом. Придбання ємності 20 тисяч літрів дозволить вирішити проблему. Разом з тим потрібна площа, де буде встановлена ця ємність, забезпечення обігріву, необхідна технічна документація. Кошти на вирішення цього питання виділені у розмірі 116 тис грн».

Заступниця керівника КП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Галина Салдан розповіла, що за останній час, у вересні зокрема, збільшилась у 6 разів кількість пневмоній, 30% хворих шпиталізують. Кожного дня о 8 годині ранку, о 14 та о 20 годині до диспетчерського центру надходить інформація про наявність вільних ліжок із доступом до кисню у лікарнях.

Відповідаючи на питання журналістів щодо забезпечення кисневими магістралями й концентраторами опорних та резервних лікарень, керівники медичних закладів акцентували увагу на проблемі недостатньої потужності електричних мереж у лікарнях, забезпечення кадрами та необхідності залучення приватних лабораторій до тестувань за бюджетні кошти, оскільки обласний лабораторний центр перенавантажений та результати доводиться очікувати кілька днів.

comments powered by HyperComments