Чи підтримують нові депутати реформи у сфері розвитку підприємництва в Харківській області

Вівторок, 27 жовтня 2020, 12:07
23 жовтня пройшла презентація результатів адвокасі-кампанії «Просування пріоритетів мікро-, малого та середнього бізнесу напередодні місцевих виборів 2020 - 5 пріоритетів».
Чи підтримують нові депутати реформи у сфері розвитку підприємництва в Харківській області

Метою ініціативи є напрацювання спільних пріоритетів бізнес-спільноти до майбутньої місцевої влади напередодні місцевих виборів у жовтні, з метою створення комфортних умов для прискорення проведення реформ у сфері розвитку підприємництва в Харківській області.

За словами організаторів даної ініціативи в Харкові («Асоціації приватних роботодавців») було опитано 300 підприємців міста щодо пріоритетних для бізнеса питань. Опитування проходило онлайн та оффлайн, На основі цього опитування було сформовано 25 питань- пріоритетів бізнеса до кандидатів в місцеві ради.  

Від бізнеса ініціативу підтримали:

  • Харківське обласне відділення Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України
  • «Союз працівників сфери безпеки»
  • ГС «Харківська агенція місцевого економічного розвитку (ХАМЕР) »
  • Об’єднання підприємців торгівлі та громадського харчування Харківської області «Торгова єдність»
  • ГО «Kharkiv Fashion Cluster»

«На основі цих 25 пріоритетів нами був сформований Меморандум, який ми запропонували підписати партіям, – розповідає координатор ініціативи, президент «Асоціації приватних роботодавців» Олександр Чумак. – До міської ради балотувалося 17 партій, до обласної ради – 11. Не всі нас підтримали.  Маємо підписантів від 8 партій, що йдуть на вибори, 43 кандидати в депутати, 2 партії відмовились від підписання Меморандуму».

Що далі?

По-перше, тим кандидатам, які стануть депутатами, запропонують підписати угоду про співпрацю в рамках їх депутатських повноважень. Крім того, будуть звертати увагу діючих депутатів міської, обласної, районних та ОТГ, які ще не знають про дану ініціативу, та максимально долучати до її підтримки.

По-друге, коли будуть сформовані місцеві ради, буде моніторитись виконання пунктів Меморандумів.

«Розуміємо, що Меморандуми є документом про наміри. Для того, щоб вони стали реальним, діючим документом, ми будемо співпрацювати з депутатами щодо розробки конкретних проєктів рішень, які можна буде винести потім на сесії місцевих рад для їх прийняття», – коментує Олександр Чумак. – Результати будемо періодично моніторити: через 100 днів, через півроку та рік після вступу в обов’язки».

Спікери наголосили, що в рамках адвокасі-кампанії «Просування пріоритетів мікро-, малого та середнього бізнесу напередодні місцевих виборів 2020 - 5 пріоритетів» буде сформований пул експертів від асоціацій, які будуть безпосередньо приймати участь у розробці проєктів рішень. Вони пройдуть тренінги з розробки регуляторних актів, вивчення регуляторного вливу, проведення громадських антикорупційних експертиз  та розробки проєктів місцевого економічного розвитку. Планується, що ці експерти будуть напряму співпрацювати з депутатами щодо розробки проєктів рішень.

Бізнес про ініціативу

«Отримавши запрошення прийняти участь в даній адвокасі-кампанії, ми звичайно ж погодились її підтримати, бо ріелтори – це одна за найбільш соціальних професій. Кожного дня ми маємо десятки контактів, тож у нас є уявлення майже про все, що відбувається в багатьох сферах суспільного життя», – говорить Ігор Балака, ХОВ Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України). – Приємно, що кандидати підписували Меморандум не бездумно, а заглиблювались в його зміст, а якщо не підписували, то пояснювали, чим це обумовлено. Це свідчить про те, що часи бездумного бажання прорватись до влади пройшли, і депутати починають більш свідомо підходити до того, що  вони можуть і що не можуть виконати».

«Сподіваюсь, що наше суспільство колись доросте до того моменту, коли депутатів можна буде притягувати до відповідальності за невиконанні обіцянки, – наголосив Косенко Володимир, «Союз працівників сфери безпеки». – А поки що цей Меморандум буде для нас дозволяючим документом заявляти в публічному полі, що такий-то депутат не виконує обіцяного».

«Сподіваємось, що підписання даного документу допоможе отримати підтримку та просування місцевих виробників легкої промисловості. Та сподіваємось, що легка промисловість буде в пріоритеті регіонального розвитку, та ми повернемо статус промислової столиці, – коментує Олег Єгоров ГО «Kharkiv Fashion Cluster».

Довідка: Адвокасі-кампанія впроваджується “Асоціацією приватних роботодавців” за підтримки Центру міжнародного приватного підприємництва ( @СІРЕ Ukraine ). Окремі думки, висловлені в публікаціях (під час заходів проекту), відображають особисту позицію авторів і можуть не збігатися з поглядами Уряду США та Центру міжнародного приватного підприємництва (СІРЕ Ukraine)»

 

 

comments powered by HyperComments