Руки геть від мови: активісти вийшли під стіни ХОДА на підтримку Закону про мову (ФОТО)

Вівторок, 3 листопада 2020, 12:28
Громадськість Харкова 3 листопада вийшла під стіни ХОДА, аби підтримати українську мову.
Руки геть від мови: активісти вийшли під стіни ХОДА на підтримку Закону про мову (ФОТО)

Як повідомляє Depo.Харків, в акції беруть участь близько 80 людей. Учасники пікету тримають плакати: «Мова має значення», «Харківщино! Захистимо мову», «Руки геть від мови», «Україні – українське» тощо.

Приводом для акції став сьогоднішній розгляд Конституційним судом Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Ініціаторами розгляду є 51 чинний та колишній народний депутат, у тому числі Вадим Новинський, Сергій Ківалов, Нестор Шуфрич, Євген Мураєв, Наталя Королевська. Вказані політики вважають мовний закон неконституційним та таким, що порушує права окремих громадян.

«Сьогодні ми зібралися на підтримку української мови. Бо ми вважаємо, що українська мова – це наша самоідентичність, це наш кордон, це наша зброя. І тому питання мови – це питання національної безпеки. Ми пам’ятаємо, як в 2014 році саме через мовне питання був спровокований сепаратистський заколот, який привів до війни і втрати частини території. Тому ми вважаємо, що зазіхання на державну мову повинно прирівнюватися до порушення державного кордону. І порушники мають нести сувору кримінальну відповідальність. Бо там де українська мова – там і Україна», - розповів співорганізатор акції та засновник ГО «Спілка ветеранів АТО» Юрій Корсунов.

comments powered by HyperComments