Земельна реформа на Харківщині: перші ОТГ отримали землю у власне розпорядження

П'ятниця, 27 листопада 2020, 14:34
Сім громад Харківщини отримають у власність землі поза межами населених пунктів.
Земельна реформа на Харківщині: перші ОТГ отримали землю у власне розпорядження

26 листопада територіальним громадам передали майже 8,5 тисяч гектарів земель, розташованих поза межами населених пунктів громад. Зокрема, землю отримають Кіндрашівська, Петропавлівська та Курилівська громади Куп' янського району.

Також у комунальну власність передали землі Ізюмській громаді, Малинівській громаді Чугуївського району, Пісочинській Харківського району та Старосалтівській Вовчанського району.

Загалом на Харківщині землі площею 156 тисяч гектарів отримають 46 громад.

«Децентралізація — важливий пріоритет держави. Бо ніхто не заперечуватиме, що успішна держава може існувати лише за умови існування сильних громад, — вважає перший заступник Голови Держгеокадастру України Анатолій Мірошниченко. — А громадам для ефективної роботи потрібні ресурси, одним з яких є земля».

Першими у Харківській області землю від держави отримали Кіндрашівська, Петропавлівська і Курилівська ОТГ (Куп’янський район), Ізюмська ОТГ (Ізюмський район), Малинівська ОТГ (Чугуївський район), Пісочинська ОТГ (Харківський район), Старосалтівська ОТГ (Вовчанський район).

Очільник Головного управління Держгеокадастру у Харківській області Юрій Кундрюков пообіцяв, що Харківська область гідно завершить реформу децентралізації земельних відносин найближчим часом.

За словами Анатолія Мірошниченка отримані від держави землі громади можуть здавати в оренду або залучати інвесторів у свою ОТГ вигідними умовами співпраці. Звісно, є певні обмеження щодо земель, які містять заповідні території або важливі споруди як, наприклад, трубопроводи. Ще більше можливостей розпоряджатися новим ресурсом з’явиться в ОТГ з відкриттям ринку землі у 2021 році. «Заборона відчуження сільськогосподарських земель була, на мою думку, великою помилкою, яка завдала шкоди економіці, суспільству і навіть менталітету українців, — упевнений Анатолій Мирошниченко. — 7 мільйонів наших співгромадян два десятиліття не могли розпоряджатися своєю власністю. Але це буде поступовий рух».

Ще один важливий аспект процесу передачі земель громадам — реформування самого Держгеокадастру. В першу чергу, відбудеться перегляд функцій, які здійснює ця система органів. «Бо часто державні органи недостатньо ефективні, і за бюджетні гроші чиновники не приносять користі суспільству. А деякі функції застарілі, не потрібні і навіть шкідливі», — пояснює перший заступник Голови Держгеокадастру.

Також в рамках робочого візиту Анатолій Мірошниченко зустрівся з представниками громадських організацій учасників АТО (ООС) Харківської області та регіональним представником Ради ветеранів України при Міністерстві у справах ветеранів України. Під час зустрічі учасники бойових дій вказали на неоднозначне законодавче трактування практики спадкування права постійного користування землею. Також ветерани вважають необхідним врегулювати монетизацію першочергового права на землю та прийняття проекту закону № 3012-2.

Нагадаємо, в рамках децентралізації у сфері земельних відносин Держгеокадастр з 1 лютого 2018 року здійснює передачу державних сільгоспземель у комунальну власність об’єднаних територіальних громад. Громадам передадуть понад 2 мільйони гектарів. Відповідний Указ щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність 1469 територіальних громад Президент України Володимир Зеленський підписав 15 жовтня.

comments powered by HyperComments