Реформа Нацполіціі: невтішні підсумки і харківський кейс Максимовича

П'ятниця, 12 березня 2021, 15:05
Через 6 років після початку реформи правоохоронної системи в Україні і перетворення української міліції в Національну поліцію можна констатувати: вдалося далеко не все.
Реформа Нацполіціі: невтішні підсумки і харківський кейс Максимовича

Про це свідчать численні заяви як самих співробітників НПУ, котрі активно звільняються, так і громадських активістів, які моніторили хід реформи. За їхніми словами, 93% складу слідчо-оперативних підрозділів пройшли переатестацію, а багато хто з тих, хто не пройшов, потім відновилися через суд і продовжують працювати старими методами.

Нагадаємо, на етапі створення «нової поліції» міністр МВС заявив, що поліцейськими стануть «тільки ті, хто пройде переатестацію - від сержанта до генерала». При цьому Арсен Аваков пообіцяв різко збільшити вимоги до кожного складу відомства.

Однак, за словами керівника українського аналітичного Центру політико-правових реформ Євгена Крапівіна за п'ять років істотних змін в ядрі поліції, в кримінальному блоці, не було.

«На жаль, можна констатувати, що реформа поліції фактично не відбулася», - стверджує експерт.

На підтвердження його слів колеги з громадської організації «Громадський контроль Діє» як приклад наводять кейс Олега Максимовича, якому за допомогою юридичних вивертів в 2016 році вдалося легко обійти механізм переатестації.

Набравши з 120 можливих балів всього 53, заступник начальника слідчого управління ГУНП в Харківській області О.Максімовіч за підсумками атестації потрапив в число 7% правоохоронців, які отримали рішення атестаційної комісії: «займаній посаді не відповідає, підлягає звільненню з Національної поліції в зв'язку зі службовою невідповідністю».

Не розгубившись, Максимович подав позов до суду про визнання рішення атестаційної комісії про його звільнення незаконним і заяву про переведення з харківського главку НПУ на аналогічну посаду в Полтаву. Справедливості заради, варто сказати, що постановою Вищого адміністративного суду України 17.10.2017 р Максимовичу в позові було відмовлено.

Однак ГУНП з незрозумілої причини так і не виконало рішення атестаційної комісії - звільнити Максимовича з Національної поліції в зв'язку зі службовою невідповідністю, надавши йому можливість звільнитися через місяць - за власним бажанням і з виплатами за вислугу років.

Після цього Олег Максимович повернувся до Харкова, і вже через три дні подав рапорт з проханням прийняти його на посаду заступника начальника слідчого управління ГУНП в Харківській області. І був прийнятий - без проведення будь-якого конкурсу! У харківському главку заявили, що в цьому не було необхідності «враховуючи досвід роботи на керівних посадах, високого рівня ділових, професійних і особистих якостей, освітнього і кваліфікаційного рівня» Олега Максимовича.

Таким чином, співробітник, який набрав 53 бали з 120 при переатестації, і підлягає звільненню з Національної поліції в зв'язку зі «службовою невідповідністю» (що було також підтверджено рішенням Вищого адміністративного суду України), всього через півтора року повернувся на колишню посаду.

Заступник начальника слідчого управління ГУНП в Харківській області за цей час ставав фігурантом низки корупційних скандалів. Останній з них - навколо Регіонального сервісного центру МВС в Харківській області.

«Подібні приклади не тільки повністю дискредитує реформу Нацполіціі. Це ставить під питання збереження української державності», - вважає екс-міністр МВС Анатолій Могильов, підкреслюючи, що за покаранням осіб, які допустили порушення законодавства, в апараті МВС сьогодні ніхто не спостерігає.

«Повна відсутність відомчого контролю за порушниками всередині системи породжує вседозволеність і підриває підвалини всієї держави, - зазначив екс-міністр. - Згадайте вбивство на посаді міліціонера в 2015 році - підозрювані були затримані, їм пред'явили звинувачення, після чого... всіх відпустили! Коли особи, які залучаються за тяжкі злочини, спокійно ходять по вулиці і працюють, в тому числі, в держструктурах - це нонсенс!»

У підсумку, на місцях за якість розслідувань в кримінальних виробництвах відповідають співробітники, яких Атестаційна комісія, а потім і суд визнали неспроможними виконувати свої професійні обов'язки.

Про наслідки можна судити по такому факту: за останні два роки органами прокуратури було порушено 560 кримінальних справ за фактом скоєння протиправних дій співробітниками правоохоронних органів. І лише по 6 з них підозрюваним були пред'явлені звинувачення, повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна».

comments powered by HyperComments