На посаду керівника Харківського бюро судмедекспертизи претендують чотири кандидати (оновлено)

Вікторія Христич  |  П'ятниця, 28 січня 2022, 16:14
26 січня було оприлюднено склад кандидатів на посаду директора Комунального закладу Харківське обласне бюро судово-медичної експертизи (ХОБСМЕ). Конкурс, що було оголошено Харківською обласною радою наприкінці минулого року, відбудеться 1 лютого 2022 р.
На посаду керівника Харківського бюро судмедекспертизи претендують чотири кандидати (оновлено)

Як стало відомо, на посаду керівника медичного закладу претендують чотири кандидати: діючий очільник ХОБСМЕ Юрій Кравченко, його заступник Олена Малихіна, колишній керівник закладу Володимир Хижняк та керівник відділу Харківської міської ради Володимир Бакін. Останній, до речі, є єдиним з кандидатів, що має вищу освіту державного управлінця, яка, починаючи з 2022 р., для керівників комунальних закладів є обов’язковою.

За інформацією сайта Харківської обласної ради, приймання документів для участі у конкурсі відбувалося з 20 грудня 2021 р. по 20 січня 2022 р. Окрім документів стосовно досвіду роботи, професійної компетентності та репутації (характеристики, рекомендації, наукові публікації тощо), учасники конкурсу мали подати проекти плану розвитку медичного закладу на середньострокову перспективу (три роки), в якому передбачаються, зокрема відомості щодо очікуваної динаміки поліпшення основних показників діяльності медичного закладу.

Серед вимог до претендентів на посаду, окрім стажу на керівних посадах у закладах обласного рівня, є магістерський рівень вищої освіти у галузі знань «Управління та адміністрування» або «Публічне управління та адміністрування».

За словами працівників ХОБСМЕ, вже тривалий період є очевидною глибока криза роботи Харківської судово-медичної служби, яку протягом 15 років очолює Юрій Кравченко та 20 років — його заступник Олена Малихіна. Інформаційний простір заповнений повідомленнями про вимагання грошей за проведення експертиз та видачу тіл родичам, наругу над трупами (див. фото), підробку офіційних документів.


Численні публікації у ЗМІ та журналістські розслідування неодноразово оприлюднювали факти корупції, яка процвітає у стінах Харківського обласного бюро судово-медичної експертизи. За даними Харківської обласної прокуратури, у минулому році було повідомлено про підозру за фактом службового підроблення (ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України) виконуючому обов’язки завідувача Дергачівського міського відділення комунального закладу охорони здоров’я Харківського обласного бюро судово-медичної експертизи Сергію Подгаєвському.

Під час досудового розслідування було встановлено, що в червні 2021 року до вказаного відділення було доставлено тіло померлої жінки для проведення судово-медичної експертизи. Але розтин тіла вказаним закладом не проводився. С. Подгаєвський склав лікарське свідоцтво про смерть, зазначивши у свідоцтві неправдиву інформацію щодо причини смерті.

Окрім того, в провадженні Харківського апеляційного суду перебуває кримінальна справа за фактом отримання Подгаєвським неправомірної вигоди за видачу лікарського свідоцтва про смерть (ч.1 ст. 368 Кримінального кодексу України). Відомо про численні скарги, подані Ю. Кравченку щодо злочинних дій Подгаєвського, та залишені керівником без належної уваги. Той факт, що Кравченко не відсторонив колегу від посади та взагалі від судово-медичної діяльності, незважаючі на численні скарги, подані Ю. Кравченку щодо злочинних дій Подгаєвського навпаки залишивши його керувати Дергачівським підрозділом свідчить, як мінімум, не на його користь.

Фоторепортажі з обласного бюро судово-медичної експертизи, оприлюднені минулого року, нагадують сцени з фільмів жахів. Тіла померлих зберігають без холодильників, на підлозі, як сміття. Як наслідок, запах тіл, що розкладаються, отруює життя не тільки працівників моргу, а й усіх околиць. Сморід стоїть не тільки в приміщеннях СМЕ, а й в окрузі вулиць Дмитрівська та Благовіщенська.

«Стан моргу та приміщень бюро СМЕ, м’яко кажучи, убогий. Порушені всі без винятку існуючі санітарні норми. Кричущим порушенням санітарно-епідеміологічних норм є відсутність окремих секційних для розтину померлих від особливо небезпечних інфекцій, СНІДу, гнильно-змінених трупів. Каналізація секційної не має спеціальних відстійників і фільтрів, локальних очисних споруд, тому інфіковані трупним матеріалом стоки потрапляють у каналізаційну систему міста. «Поки грім не вдарить, чоловік не перехреститься – говорить популярна приказка. Поки інфекційне зараження не переступить поріг моргу СМЕ, ніхто не заб'є на сполох. А потім, можливо, буде запізно», — каже харківський адвокат Євгенія Ястрєбова

За її словами, родичів померлих ставлять фактично у безвихідь, змушуючи вибрати конкретну ритуальну організацію, яка співпрацює з моргом та фінансує його керівників. Суть схеми нелегального заробітку в наступному: родичам відмовляють у видачі трупа члена їхньої сім'ї без сплати певних (іноді — чималих) фінансових коштів. Цей заробіток створює безбідне існування керівників Харківського ОБСМЕ. Наприклад, заступник Ю. Кравченка – О. Малихіна змогла дозволити собі придбати в автосалоні новий японський позашляховик.

Публічно висвітлені факти корупції та численні скарги громадян та працівників самого бюро на Ю. Кравченка та його заступника  О. Малихіну не заважали їм подати свої кандидатури на конкурс з обрання на вакантну посаду керівника ХОБСМЕ.

«Якщо подивитися на ці проблеми з погляду статусу моргу бюро СМЕ, то взагалі стає страшно. Адже йдеться про державну установу охорони здоров'я, а не «приватну лавочку». Пересічний громадянин крізь призму ставлення до людей працівників цієї держустанови робить висновки щодо ставлення до себе держави. Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України «Про поховання та похоронну справу», громадянин має право на поховання його тіла та волевиявлення про належне ставлення до тіла після смерті, але це його право де-факто на сьогодні порушено», — вважає адвокат.


«Не дивлячись на багаторазові публікації в ЗМІ, звернення трудового колективу як саме до нього, так і до вищих керівних органів зі скаргами на жахливі умови роботи працівників, порушення етичних норм по відношенню до померлих, відсутність санітарно-епідемічного захисту населення, порушення нормативних актів, Юрій Кравченко вважає за доцільне керівництво відділом СМЕ трупів Ольгою Фурман, підтримує грубе порушення нею наказів МОЗ, чим дискредитує судово-медичну службу України та сприяє розвалу бюро», — наголошують члени трудового колективу ХОБСМЕ.

В своєму колективному зверненні до Президента України, Голови Профспілки працівників охорони здоров’я, Уповноваженого ВРУ з прав людини вони скаржаться на безпрецедентні умови роботи: більшість працівників відділення хворіли на туберкульоз, тому що працюють в антисанітарних умовах (не приводиться ретельне прибирання приміщень відділення секційних, трупосховища, не використовується обов’язкове УФ-опромінювання), розтин проводиться на підлозі, медичні інструменти після розтину не обробляються, трупи знаходяться без холодильників, мають заразні хвороби СНІД, гепатит COVID-19, туберкульоз тощо.







Члени трудового колективу зауважують на тому, що після їх звернення до обласної ради вищезгадані грубі порушення «не були проаналізовані та виправлені і вбачається стратегія із подальшого розвалення судово-медичної експертизи». Зокрема, йдеться про зрив конкурсу на посаду керівника закладу та чисельних порушень при формуванні Конкурсної комісії, та намаганні з її боку протягнути на конкурс єдиного кандидата — звільненого з посади Кравченка Ю.М.

На свої звернення працівники СМЕ отримали несподівану реакцію з боку департаменту охорони здоров’я ХОДА, зокрема завідувачої сектором управління персоналом Гриненко Л.С., яка заявила про пошук департаментом «заходів для того, щоб не вживати жодних дій з приводу низки порушень КЗОЗ у ХОБСМЕ». Зокрема, йдеться про неможливість з 1 січня 2022 року для Юрія Кравченко обіймати посаду керівника медичного закладу — навіть у статусі тимчасово виконуючого обов’язки начальника.

Профспілка ХОБСМЕ заявила про неприпустимість такої поведінки з боку посадової особи, звернувшись 13 січня 2022 р. до голови ХОДА Олега Синєгубова. Волаючи про злочинну бездіяльність з боку департаменту охорони здоров’я ХОДА, працівники судово-медичної установи наполягають на проведенні облдержадміністрацією службової перевірки з приводу законності займання діючим керівником ХОБСМЕ своєї посади.

comments powered by HyperComments