російські окупанти на Харківщині та Сумщині використовують заборонені боєприпаси

Четвер, 31 березня 2022, 08:19
рашисти використовують в тому числі протипіхотні міни ПОМ-3 "Медальйон", які випускають тільки в росії
російські окупанти на Харківщині та Сумщині використовують заборонені боєприпаси

Окупанти із росії на територіях Харківщини та Сумщини встановлюють заборонені міни зі сейсмічними датчиками. Про це повідомлять в Генштабі ЗСУ та в міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch.

Українські сапери підтвердили 28 березня використання російськими загарбниками новітніх протипіхотних мін ПОМ-3 "Медальйон". Такі міни виробляє лише Росія. Ці міни використовують сейсмічні датчики, які розрізняють ходу людини. Після того, як на датчику спрацює сигнал, із міни вилітає в повітря на відстань 1 – 1,5 метри бойова частина і вибухає. Вибухова речовина та металеві пластини, що вилітають з бойової частини міни, можуть убити людей в радіусі 16 метрів вибуху, а в кращому випадку – можуть спричинити тяжке каліцтво.

Водночас із відкритої інформації про технології цієї міни відомо, що в ній є механізм самознищення, і через кілька годин або днів після її розміщення вона сама деактивується.

У Human Rights Watch наголосили, що такі міни заборонені міжнародною Оттавською конвенцією 1997 року, підписаною 169 країнами світу. Росія не підписала цей договір.

Правозахисники припустили, що ці міни розмістили за допомогою запуску спеціальних ракет з мінами із системи "Зємлєдєліє". У звіті організації поділилися відео запуску таких систем, яке буцімто зробили на Харківщині та оприлюднили в соцмережах 26 березня.

comments powered by HyperComments