Російські пропагандисти вигадали новий фейк про Харків

Середа, 11 травня 2022, 09:11
Російська пропаганда в соціальних мережах поширює фейковий меседж, що нібито у Харкові замінували могили ветеранів Другої Світової війни.
Російські пропагандисти вигадали новий фейк про Харків

Такі повідомлення з’явилися на другорядних пропагандистських сайтах та у соціальних мережах, починаючи з 7 травня.

У повідомленнях як правило написано: «У Харкові на одному з цвинтарів нацисти замінували могили ветеранів ВВВ, щоби люди не змогли зайти 9 травня на поминки своїх рідних. Розтяжки встановлені на вулицях і прямо в огорожах на території могил». До «новини» додаються зазвичай кілька фото гранат, які прив’язані до огорожі.

Однак, як з'ясували спеціалісти Харківського антикорупційного центру, пропагандисти всі факти перебрехали, аби, як зазвичай, перекласти з хворої голови на здорову.

Ці самі світлини з’явилися в мережі раніше, ніж почали розкручувати пропагандистське повідомлення. Ще 6 травня ці фото з’явилися на місцевих ресурсах, і мова йшла про те, що українські військові знаходять такі «подарунки» на звільнених територіях поблизу Харкова.

Насправді підпис під знімками такий: «Ось такі фото надіслали бійці ЗСУ з-під Харкова. Попросили оприлюднити фотографії та надати цьому випадку максимального розголосу, бо це тероризм у чистому вигляді! Вбивати на цвинтарі тих, хто прийшов або прийде відвідати померлих родичів, – це навіть не дно. Це за межами розуміння», – вказано в оригінальному повідомленні.

Це одна з тактик російської пропаганди, коли беруть оригінальне фото, але додають до нього вигаданий меседж і вкидають у мережу. 

Дивно, що постійні обстріли харківського парку Горького вони не виправдовували тим, що «українські нацисти» у перервах між встановленням розтяжок тільки те й роблять, що катаються на дитячих каруселях.  

comments powered by HyperComments