Стуса і Шухевіча хочуть позбавити звання Героїв України

Надія Анатольєва  |  Вівторок, 17 лютого 2009, 11:35
Донецький адвокат Володимир Оленцевич через суд намагається довести, що Президент України роздає нагороди і присуджує державні звання з порушенням чинного законодавства.
Стуса і Шухевіча хочуть позбавити звання Героїв України

В середу, 11 лютого, в окружному адміністративному суді Донецька був розглянутий позов про визнання незаконним Указу Віктора Ющенка про привласнення Роману Шухевічу (головнокомандуючий УПА) звання Героя України. Цей скандальний позов проти президента був поданий у вересні 2008 року.

Протягом п'яти місяців адмінсуд чотири рази відхиляв його, пояснюючи тим, що позивач оспорює Указ президента, тому справа повинна розглядатися окружним адмінсудом, територіальна юрисдикція якого розповсюджується на місто Київ. Тільки після втручання Апеляційного суду Донецька справа була прийнята до розгляду по суті.

За словами Володимира Оленцевича, його наполегливість позбавлена всякого політичного підтексту. «Нічого особистого в адресу Ющенка і Шухевіча у мене немає, – завірив він «Сьогодні» – Просто я, як юрист, не можу спокійно дивитися на порушення закону. А він свідчить, що звання Героя України можна привласнити виключно громадянину України. Роман Шухевіч загинув в 1950 році, тому ніяк не може юридично вважатися громадянином незалежної соціальної правової держави Україна. Перший громадянин України з'явився тільки 24 серпня 1991 року».

В цю середу окружний адмінсуд нарешті розглянув позов Оленцевича по суті. В результаті адвокатові відмовили в задоволенні вимог визнати незаконним і відмінити Указ Президента про привласнення Роману Шухевічу звання Героя України. «Аргументи суддів поки незрозумілі, – повідомив любитель юридичних колізій. – Я зупинятися на цьому не збираюся. Через декілька днів у мене на руках буде повний текст аргументованої частини вирішення суддів, після чого я обов'язково подам апеляцію. У мене в розробці аналогічні позови з приводу неправомірного визнання Героями України поета-дисидента Василя Стуса (помер в 1985 р., – авт.) і дисидента Олекси Гирника (у 1978 р. зробив самоспалення біля могили Тараса Шевченка в Каневі, виступивши за незалежність України, – авт.)».
 

comments powered by HyperComments