Терміново! На площі висадили в повітря пам'ятник Леніну

Микола Кузнецов  |  Середа, 1 квітня 2009, 10:43
На площі перед Фінляндським вокзалом в Санкт-Петербурзі висадили в повітря пам'ятник Володимиру Леніну.
Терміново! На площі висадили в повітря пам'ятник Леніну

У МНС Петербургу повідомили, що монумент пошкоджений в результаті спрацьовування вибухового пристрою, пише Інтерфакс.

«Близько 4:30 за московським часом стався вибух, імовірно, від невеликого вибухового пристрою, після якого на фігурі Леніна утворилася дірка діаметром не більше метра», – сказали рятувальники.

У міліції підтвердили, що фігура Леніна «пошкоджена з боку спини вибухом безоболочного вибухового пристрою потужністю близько 300 грамів в тротиловому еквіваленті».

За даними РІАН, на місці НС продовжують роботу вибухотехніки, проводиться перевірка.

Як у свою чергу вважають вибухотехніки, вибух був влаштований дилетантами. Саморобний вибуховий пристрій був закладений між ніг вождя, проте сама фігура не була пошкоджена, у Леніна вирваний шматок пальта.

Пам'ятник Леніну біля Фінляндського вокзалу є одним з перших творів монументальної скульптури радянського періоду. Творці монумента – скульптор Сергій Євсєєв і архітектори Володимир Щуко і Володимир Гельфрейх.

Бронзову скульптуру поставили на місці, де 1917 року Ленін виголосив знамениту промову з броньовика після повернення з еміграції до Петрограду на Фінляндському вокзалі. Потім його перемістили трохи ближче до Неви.

Під час Великої Вітчизняної війни пам'ятник не постраждав – городяни врятували його від артобстрілів, засипавши піском і закривши дощатим футляром.

Висота скульптури разом з постаментом складає близько 10 метрів. Не дивлячись на політичні зміни в Росії, пам'ятник Леніну біля Фінляндського вокзалу жодного разу не покидав постаменту.


Як писала «Міська Варта», в листопаді 2008 року пам'ятнику Леніну на площі Свободи в Харкові виконалося 45 років. За всю історію існування монумент жодного разу капітально не ремонтували. Фахівці ще 4 року назад рекомендували укріпити фундамент.

В травні 2008 року в центрі Донецька невідомі облили білою фарбою пам’ятник Леніну.
 

comments powered by HyperComments