ЖАХ! В аптеках продають препарат, що вбиває за 30 секунд

Ганна Глебова  |  П'ятниця, 3 квітня 2009, 17:23
З аптек і лікувальних установ Росії вилучають препарат «Мілдронат» виробництва талліннської фірми «Сотeкс». Українські фармацевти стверджують: поки нарікань від пацієнтів не було.
ЖАХ! В аптеках продають препарат, що вбиває за 30 секунд

Під маркою зміцнюючих ліків компанія помилково випустила в продаж засіб, який по своєму ефекту дії на організм схожий з сильнодіючими отрутами і застосовується в медицині тільки у виняткових випадках.

«В процесі виробництва на«Сотексі» переплутали ампули з розчинами для ін'єкцій препаратів «Мілдронат 0.5 г 5 мл» і «Лістенон, 2%, 5 мл», – повідомляють «Вести».

Як розповів кореспонденту «Міської Варти» головлікар міської поліклініки №8, «Мілдронат» – це засіб для лікування порушень обміну речовин. Воно може застосовуватися в домашніх умовах і вільно продається в аптеках.

«Лістенон» же – препарат, що викликає знерухомлення м'язів аж до зупинки всієї дихальної системи. За ефектом дії на організм він схожий з отрутою південноамериканської рослини кураре, якою індейці змащували кінці стріл. В медицині застосовується лише при серйозних хірургічних операціях під пильним контролем анестезіологів. Якщо «Лістенон» ввести людині безконтрольно, він може загинути за 30 секунд. Врятувати у такому разі може лише непрямий масаж серця, штучна вентиляція легенів і негайна госпіталізація», – пояснила Олена Чумаченко.

Як розповіли кореспондентові «Міської Варти» представники українських фірм-дистриб'юторів, в Україні цей препарат знаходиться у вільному продажі.

«Цей препарат дуже дорогий. Поки ніяких нарікань від покупців і директив від Мінохоронздоров'я не надходило», – розповіла Вікторія, директор однієї з харківських аптек.

На думку фармацевта, підробка могла бути випущена одиничною партією і була реалізована тільки на території Росії, хоча постачання препарату в Україну не припинялося.

В той же час за даними Росздоровнагляду, через жахливу помилку фармацевтів в Росії вже постраждали 23 людини, двоє з них загинули. Зробивши замість ін'єкції «вітаміну» укол іммобілізуючої отрути, один з пацієнтів впадав в анафілактичний шок, у нього зупинялися серце і дихання.

Центральним апаратом Росздоровнагляду припинено обіг даного препарату на території РФ до виявлення причин того, що трапився. Відомство також направило до арбітражного суду Москви позов про залучення ЗАТ «Фармфірма «Сотекс» до відповідальності на підставі частини 4 статті 14.1 КОАП РФ за грубе порушення ліцензійних вимог і умов при виробництві лікарських засобів.

Матеріали перевірки передані в правоохоронні органи. Проте, за деякими даними, з продажу вдалося вилучити поки лише близько половини смертельно небезпечних ампул.

Як раніше повідомляв наш сайт, завдяки новій постанові Кабміну ліки знову подорожчають, а пільговий контингент більше не зможе отримувати їх безкоштовно.
 

comments powered by HyperComments