Хто і за що вбив в Одесі активіста «Січи». Думка

Костянтин Колесник  |  Середа, 22 квітня 2009, 14:27
Вбивство активіста громадського об'єднання «Сич» Максима Чайки в Одесі було самообороною.
Хто і за що вбив в Одесі активіста «Січи». Думка

Як повідомляє УНІАН, 17 квітня в Одесі півтора десятки наці-скінхедів з використанням підручних засобів (пляшки і камені) напали на п'ятьох учасників антифашистського руху.

«Захищаючи свої життя, «антифа» були вимушені застосувати складаний ніж і пневматичний пістолет (не заборонений законодавством засіб самооборони). Один з нападаючих – наці-скінхед Максим Чайка – отримав поранення. Належної медичної допомоги надано не було, і хлопець помер в лікарні», – заявляють активісти руху «Антифа».

За їх словами, кількість антифашистів зафіксована також співробітниками Приморського РОВД Одеси, які згодом затримали молодих людей.

«Нацисти намагаються виставити Максима Чайку безневинною жертвою, хоча він і його товариші спровокували бійку. Відомо, що особисто Максим і інші одеські нацисти раніше загрожували «антифа»-активістам, збирали інформацію про майбутні жертви – аж до адрес – і здійснювали напади», – мовиться в заяві руху «Антифашистська дія».

Антифашисти додають, що їх реакція на агресію «мала законні підстави»: ч. 3 ст. 27 Конституцій України передбачає право на захист власного життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей від протиправних посягань; згідно ст. 36 Кримінального кодексу України вищезазначені дії, на думку антифашистів, можуть кваліфікуватися як необхідна оборона. За їх словами, «антифа» знали, що нацисти мають чисельну перевагу, озброєні пляшками, каменями, тому бійки не уникнути».

«Засоби масової інформації репродукують нацистський міф про те, що загиблий Максим Чайка був активістом «патріотичної організації». Відомо, що до складу так званого громадського об'єднання «Січ» входять наці-скінхеди і ультраправі фанати ФК «Чорноморець», які здійснюють расистські напади на іноземців. Кримінальна хроніка по всій Україні поповнюється фактами вбивств на грунті расизму. Люди, які проявляють незгоду з антилюдською ідеологією нацизму, ще більше ризикують стати жертвами вуличного терору», – мовиться в заяві антифашистів.

Вони також заявляють, що не мають ніякого відношення до «проросійських бойовиків» і не належать до жодної з політичних партій.

«Ультраправі партії намагаються нажити собі політичний капітал, лицемірно згадуючи про репресії проти «українських патріотів». Варто відзначити, що прагматичні цілі переслідують і політики протилежного спектру – проросійська партія «Сім’я» і політик Ігор Марков. Вони трактують інцидент як зіткнення проросійських і українських праворадикалів. Але українські «антифа» не пов'язані з жодною політичною силою. Більш того, партія, яка пропагує національну перевагу, може викликати у антифашистів лише огиду», – сказано в тексті заяви.

На думку представників антифашистського руху, ще одним міфом, який потребує спростування, є звинувачення антифашистів в «екстремізмі».

«Мас-медіа мовчать про екстремістську суть ідеології неонацизму, яка заперечує цінність людського життя! ЗМІ «забувають» про страхітливу статистику вбивств на грунті расової ненависті. Лякає те, що незгодні з нацистами люди не можуть розраховувати на захист з боку влади і суспільства», – заявляє рух «Антифашистська дія».

У своїй заяві активісти антифашистського руху також виражають співчуття родичам і близьким М. Чайки і вимагають від правоохоронних органів Одеси «всестороннього розслідування інциденту і підтвердження факту необхідної оборони з боку антифашистів».

Крім того, рух «Антифашистська дія» закликає журналістів до об'єктивного освітлення подій і протистояння «спробам певних політсил спекулювати на факті загибелі Максима Чайки».

Як повідомляв УНІАН, Максим Чайка 1988 г.р., студент Одеського національного університету імені І. Мечникова, активіст молодіжного руху «Сич», загинув 17 квітня ц.р. в результаті нападу, за даними обласного об'єднання «Просвіта», групи проросійських екстремістів. Вбивство відбулося на розі Александрівського проспекту і вулиці Троїцькой. Тоді ж ножові поранення також отримав друг загиблого Андрій Дзебан, який зараз знаходиться у лікарні.

Як заявила Громадська організація «Вільна Одеса», «вбивство відбулося під час зіткнення між молодими українськими патріотами з «Січі» і учасниками так званого руху «Антифа», яким протегує екс-депутат міськради, лідер партії «Родина» Ігор Марков».

У партії «Родина» назвали спроби пов'язати з нею вбивство в Одесі активіста організації «Січ» «відвертою брехнею». «І скінхеды, і «Антифа» – це дві сторони однієї медалі, а всі ці молодіжні угрупування і субкультура є продуктами глибокої деградації нашого суспільства. Радикали існують скрізь і завжди, але здорове суспільство відкидає їх незалежно від їх ідеологічних відмінностей, а нормальна держава бореться з проявами екстремізму, незважаючи на політичну кон'юнктуру», – мовилося в заяві партії «Родина».
 

comments powered by HyperComments