Експертиза фрагментів черепа, знайденого по указці Пукача, дала перші результати

Микола Кузнецов  |  П'ятниця, 28 серпня 2009, 11:33
Українські експерти встановили, що фрагменти кісток черепа, знайдені на місці, вказаному Олексієм Пукачом, належать вбитому журналісту Георгію Гонгадзе.
Далі справа за американцями.

Про це повідомила адвокат вдови Георгія Гонгадзе Мирослави Валентина Теличенко.

«Частина досліджень вже проведена, вони підтвердили, що виявлений череп належить тілу Георгія Гонгадзе. Попереду – експертиза ДНК, яку повинна провести зарубіжна експертна установа за участю українських експертів. Найімовірніше, цю експертизу проводитимуть в США», – сказала вона.
 



Нагадаємо, вбивство Георгія Гонгадзе було здійснене восени 2000 року. 15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Георгія Гонгадзе трьох колишніх працівників Департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС України – Валерія Костенко, Миколи Протасова і Олександра Поповича і призначив ним покарання у вигляді позбавлення свободи на термін від 12 до 13 років. Замовники і організатори вбивства не були остаточно встановлені слідством.

Генеральна прокуратура висунула офіційне звинувачення колишньому керівнику департаменту зовнішнього спостереження головного управління кримінального розшуку МВС генерал-лейтенанту міліції Олексію Пукачу у співучасті у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе.

ГПУ спільно з співробітниками СБУ затримали Олексія Пукача в Житомирській області. Екс-генерал, обвинувачений у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе, признався в причетності до цього злочину. Більш того, він назвав прізвища українських високопосадових осіб причетних до вбивства журналіста.

Мати Георгія завірила, що чекатиме інших розслідувань і судових процесів у справі, а цей суд назвала «очковтирательством громадськості».

В той же час Олексій Пукач пообіцяв показати місце, де знаходиться голова Георгія Гонгадзе.

Операція з затримання Пукача велася досить дивно: співробітників СБУ було видно було навіть вдень – вони приїжджали на машинах з київськими номерами і нишпорили по кущах.

Вранці 28 липня слідчо-оперативна група знайшла в Білоцерківському районі Київської області фрагменти черепа, які можуть належати вбитому журналісту Георгію Гонгадзе. Фрагменти знайдені на місці, вказаному під час допиту Олексія Пукача. 30 липня біля селища Сухолеси Білоцерківського району Київської області, де були знайдені залишки черепа, виявили нові фрагменти останків – зуби. Пізніше були знайдені всі фрагменти черепа.
.
Крім того, на місці виявлення фрагментів черепа і зубів знайдені напівзітлілі гумові рукавички, в яких Олексій Пукач міг обезголовлювати труп журналіста.

В той же час достовірне джерело в правоохоронних органах заявило, що череп, який може належати Гонгадзе, був виявлений в селі Довгальовське Ракитнянського району Київщини (а не в Сухолессі) цілим, пише Мігньюс.
Фахівці почали проведення експертизи для ідентифікації залишків черепа 29 липня.

 

comments powered by HyperComments