Япончика поховали під прапором. Кримінальний мир попрощався з авторитетом (ФОТО)

Середа, 14 жовтня 2009, 13:55
Мільйон яскраво-червоних троянд, російський тріколор, тисяча скорботних – на Ваганьковськом кладовище поховали кримінального авторитета Япончика.
похорон япончика

У вівторок в Москві поховали легендарного злодія в законі Вячеслава Іванькова, в кримінальних кругах відомого як Япончик. На прохання родичів пресу на похорони не пускали, але букета троянд і чорної косинки опинилося достатньо, щоб пройти всередину, не привертаючи уваги чергових міліціонерів.

Спочатку церемонія прощання була схожим на корпоратив: братки всіх мастей стояли на площі перед храмом по троє, п'ятеро, семеро, палили і обговорювали останні новини. Жінок було небагато – в основному у віці і в шубах нірок. Часто дзвонили телефони: у натовпі лунали популярні мелодії шансона. Територію обшукували сапери-омоновці.
 

«Сюди люди з Австралії, Канади спеціально приїхали. Чеченців багато», – пояснював немолодий чоловік в мішкуватому пальті супутнику помолодше. «А відчуття, що ми в Грузії», – похмуро озирався той по сторонах.



Кавказців на Ваганьковськом були дійсно дуже багато: хтось сумував, хтось не міг приховати усмішки. Не дивлячись на те що починав Япончик з боротьби з етнічними злочинними угрупуваннями, останніми роками він став посередником між «слов'янськими» і «кавказькими» бандами, не домовившись, втім, з деякими лідерами.


На думку оперативників, смертельну кулю від одного з угрупувань Іваньков і отримав біля ресторану «Тайський слон» на Хорошевському шосе 28 липня 2009 року.



Після двох з половиною місяців в лікарні він знов опинився неподалеку – на відспівуванні в храмі Воскресіння Словущего на Ваганьковському кладовищі. На вході в церкву  — фейс-контроль: п'ятеро міцних чоловіків в чорних окулярах стримано кивали знайомим і обшукували незнайомців, які бажали зайти всередину. Затримуватися в церкві було не можна: у труни стояли не більше 10 чоловік – вдови Іванькова, інших родичів і «названих братів».



Ближче до трьох задзвонили дзвони, у колумбарію заграв сурмач: відспівування кінчилося.

Спочатку з церкви винесли вінки. Першими — головні, з білих і яскраво-червоних троянд, вище за людський ріст, з позолоченою стрічкою «Дорогому братові від дідуся Хасана». Аслан Усоян, підтримка якого, за однією з версій, коштувала Япончику життя, особисто розпоряджався траурною церемонією. Вінки простіше 
були «Від краснодарських», «Від оренбурзьких», «Від липецьких».



Ті, що йшли попереду, вистилали асфальт червоними трояндами. Процесія з букетами і кошиками розтягнулася по живому коридору на півкілометра, коли на вулиці розвернули двометровий російський прапор. За ним на сходинках церкви показалася лакова червоного дерева труна з тілом Іванькова. Нести її узялося більше 10 чоловік – навіть торкнутися труни авторитету було честю.
 

За труною йшов худий батечко з переляканими очима. Він співав, а злодії слухняно хрестилися на кожному «амінь». Услід за вінками, прапором, труною і священиком рушив натовп в сімсот чоловік.



До виритої напередодні могили Япончика несли через все кладовище. Ділянка № 50 в дальньому правому кутку Ваганьковського менш престижна, ніж могила близького друга і «колеги» Іванькова Отарі Квантрішвілі, убитого в 1994 році: його стела-хмарочос з мармуровим ангелом стоїть у самого входу.



Жоден політик, адвокат, артист не ризикнув приїхати на кладовищі вдень. За неофіційною інформацією, всі «публічні» друзі Іванькова, як і головні кримінальні авторитети, прощалися з ним вночі, і саме для цього його тіло з моргу привезли в храм на Ваганьковському напередодні увечері.



ФОТО з сайту Газета.ру

Окрім вдови Япончика, ніхто не плакав. Коли батечко закінчив читати молитву, вона поцілувала чоловіка, і труну закрили. На його кришку поклали прапор РФ і так опустили в могилу.

Закопували Іванькова співробітники «Ритуалу» і авторитети, які передавали один одному лопату.

«Прощавай, Славо. Хай земля тобі буде пухом», – сказав один з них, в блискучому костюмі в смужку, перехрестився, поцілував перстень-печатку і погладив хрест. Його прикладу послідували інші.

Нагадаємо, вранці в п'ятницю, 9 жовтня в приватній московській клініці, помер кримінальний авторитет Вячеслав Іваньков, відоміший під прізвиськом Япончик.

Нагадаємо також, що за даними джерела Газета.ру, кілер, що стріляв у Вячеслава Іванькова, відомого в кримінальних кругах під кличкою Япончик, убитий.




 

comments powered by HyperComments