Згвалтовані нардепами діти можуть пізнати злочинців по дітородних органах

П'ятниця, 16 жовтня 2009, 10:47
Справа про розтління 12-річного сина і 9-річної дочки їх названим батьком і можливими спільниками має всі шанси перерости в грандіозний кримінально-політичний скандал.
діти полюховіча

Якщо спочатку в цій справі фігурували головний редактор журналу «Артек» (і названий батько спокушених дітей) Дмитро Полюховіч, гендиректор «Артека» Борис Новожилов і ще троє співробітників табору, то потім до них додалися народний депутат від БЮТ, один з головних політтехнологів Юлії Тимошенко Віктор Уколов і священик Вадим Паєвській.

Адвокат Тетяна Монтян, яка консультує матір дітей, на прес-конференції заявила, що, згідно свідченням дітей, в їх розтлінні брали участь (крім вищезгаданих громадян) ще двоє нардепов-бютовцев — Руслан Богдан і екс-міністр економіки Сергій Терехін. За словами Тетяни Монтян, діти впізнали педофілів по фото з сайту Верховної Ради і навіть «готові впізнати їх по статевих органах». «Учасники оргій по черзі знімали їх на відео», — додала Монтян. У цю шокуючу інформацію навіть не хочеться вірити. Але...

Нардеп-регіонал Вадим Колесніченко заявив, що аж до червня МВС не вело справу, а намагалося розвалити її (про це ж мовиться і в звернені нардепа-бютовца Григорія Омельченка до Президента). Більш того, Тетяна Монтян стверджує, що коли нардеп Геннадій Москаль літом був направлений до Криму керувати міліцією, одним з головних завдань йому поставили зам'яти педофільську справу. Геннадій Москаль прокоментував це звинувачення коротко. «Хто така Монтян, щоб я її коментував? Пішла вона на х...», — заявив Геннадій Москаль по телефону газеті «Сьогодні».

Тим часом Тетяна Монтян повідомила, що діти «чудово запам'ятовують усілякі подробиці і вже дали свідоцтва в прокуратурі». Вона також розповіла, що одна з квартир, де насилували дітей, знаходиться в Києві, «тому Уколову і не потрібно було бувати в Криму». Крім того, спливли нові подробиці: діти Полюховіча можуть виявитися не єдиними потерпілими. Як сказала Тетяна Монтян, за словами потерпілих, в квартири, де їх насилували, приводили ще й інших дітей, немодно одягнених. Під цей опис потрапляє тільки дитина з дитбудинку.

Нардеп-бютовец Сергій Терехін збирається не тільки захищати свою честь, але і покарати тих, хто причетний до публікації інформації, що порочить його: «Я надішлю генпрокуророві лист з вимогою, по-перше, притягати до кримінальної відповідальності осіб, винних в розголошуванні таємниці слідства, по-друге, притягнути жінку — ініциатора цієї справи за надання свідомо неправдивих свідчень».

За словами Сергія Терехіна, він навіть не уявляє, яким чином може бути пов'язаний з цією справою: «П'ятнадцять років не був в Криму, ніколи не був в «Артеку», ніякого Полюховіча ніколи не знав, Уколов у мене перестав працювати в 2002 році. З тих пір тільки здзвонювалися по днях народження, Богдана я навіть не пам'ятаю, як звуть... Як все це сприйняла моя сім'я? Вранці я відкрив сайт однієї з газет, де всує згадувалося моє ім'я у зв'язку з цією історією. І сказав Світлані: «Ти тільки не переймайся. Ось, сядь і почитай, з ким ти живеш». Обличчя дружини, природно, по ходу читання ставало все більш здивованим, вона раз у раз кидала: «Марення якесь». Після я їй жартома запропонував: «Світлано, ось я живу з тобою майже 25 років. У нас двоє дітей, одному 21, а інший 6. Можна, я всім скажу, що я не педофіл, а геронтофіл? Цим натяком на її вік я настільки образив дружину, що залишився без уранішньої кави».

Депутати-бютовци скептично відносяться до можливості впізнання по фото з сайту Верховної Ради. «Адже там дитині показували всі 450 фото, — сказав один з них. — І це просто везіння, що він показав не на мене».

«Я покинув Київ. Сиджу в глухому селі і намагаюся зрозуміти, де була моя помилка», — так починається з'явившийся вчора в інтернеті блог нардепа-бютовца Віктора Уколова. Виявившись фігурантом справи про розтління малолітніх, депутат, будучи не в змозі «зупинити дев'ятий вал брехні», вирішив піти з політики до кінця президентської кампанії-2010, щоб не псувати світлий імідж прем'єр-міністра. Він був однією з ключових людей в штабі Юлії Тимошенко — відповідав за креатівний напрям в кампанії.

Віктор Уколов також опублікував свою версію подій, згідно якої вся його участь обмежувалася тим, що в травні-серпні 2009 року він допомагав головному звинуваченому Дмитру Полюховічу з послугами адвокатів. З Полюховічем він знайомий по сумісній участі в Українському студентському союзі. У 1993-му Віктор Уколов був свідком на весіллі Дмитра й Олени Полюховіч. Проте востаннє нардеп спілкувався з ними в неофіційній обстановці в 1998-му у них удома — тоді він і бачив єдиний раз сина Полюховіча «ще в пелюшках».

Після цього були лише телефонні контакти — до 10 травня 2009 року, коли Полюховіч попросив про зустріч, на якій повідомив, що дружина звинувачує його в згвалтуванні дітей. І сказав, що адвокат Едуард Багиров хоче за послуги 10 тисяч доларів. За словами Віктора Уколова, він дав дві тисячі, але в серпні виявилось, що Багиров відмовився вести справу, а Полюховіч затриманий. Тоді нардеп звернувся до знайомого адвоката Михайла Кваші з проханням про захист обвинуваченого. Проте той, ознайомившись із справою, сказав, що «докази неспростовні». Віктор Уколов заплатив Кваші 600 доларів, на чому, за словами депутата, його участь в справі завершилася (у зверненні нардепа-бютовца Григорія Омельченка до Президента мовиться, що Полюховіч відмовився від послуг Кваші, оскільки зрозумів, що той введений в справу лише для ознайомлення з доказами — щоб повідомити про них іншим учасникам злочину).

Один з нардепів охарактеризував Віктора Уколова як людину хоч і тямущу, але неврівноважену. «Одного разу на засіданні комітету він раптом закричав на всіх: «Заткніться!». Це тоді нас сильно здивувало», — сказав нардеп. Характерно, що Віктор Уколов був в числі співавторів законопроекту про боротьбу з дитячою порнографією, який зареєстрували у Верховній Раді в травні цього року.

«Ми знайомі з Дмитром Полюховічем з 2002 року — він надрукував статтю на релігійну тематику «Крок на схід», і мені захотілося поспілкуватися з автором, — сказав священик Вадим Паєвській, якого теж, нібито, діти пізнали як насильника. — Я три рази бував у нього в гостях, в Києві, останній раз був в 2007 році. Діти трохи розпещені, поводилися абсолютно спокійно, нікого не боялися. Останній раз я спілкувався з Дмитром в серпні: він мені дзвонив, скаржився на те, що залишився один, без сім'ї і квартири. У цьому конфлікті з дружиною я спочатку прийняв сторону Дмитра. Причиною конфлікту була квартира Дмитра, за яку боролася і його дружина. Я упевнений, що Дмитро не міг бути насильником. Коли ми зустрічалися з ним в «Артеку», то жили в приватному секторі поряд з «Артеком» — причому, там же ночували і господарі. Самі розумієте, ніяких оргій там відбуватися не могло».

Співробітники телеканалу СТБ, де Дмитро Полюховіч працював, починаючи з 1997 року, співробітником інформаційно-аналітичного центру, в шоці від інформації, що колишнього їх колегу звинувачують в розтлінні своїх же власних (хоч і усиновлених) дітей. Вони говорять, що Дмитро справляв враження асексуальної людини, що не цікавилася ні жіночою статтю, ні дітьми. «Він ніколи, на відміну від багатьох чоловіків, не дозволяв собі ущипнути за попку наших дівчат. Ніколи не дозволяв собі непристойних анекдотів. До речі, тоді на СТБ працював і Віктор Уколов, що мав інше прізвище Ткачук», — розповіла робітниця СТБ на ім'я Маша.

«Образ Полюховіча — це образ «ботаніка», такого професора Паганеля з романа Жюль Вірна, який невибагливий в побуті, — сказав Василь, що працював на СТБ. — Пристрастю ж його були книги. Він був дуже ретельною людиною. Завжди що-небудь таке цікаве розкопував. Полюховіч якось напросився в поїздку з нами до «Артека». Сказав, що все там знає. І дійсно, коли ми приїхали, він багато нам допоміг, все показував, все в таборі знав, всі стежини. Пам'ятаю, говорить: «Ось ці кактуси можна їсти». А потім узяв його і з'їв».

Правозахисник Едуард Багіров розповів, що ще в квітні цього року Дмитро писав заяву в міліцію про те, що його дружина шантажувала його. «Вона вимагала, щоб він переоформив на неї квартиру і спільно нажите, зокрема колекцію антикваріату (вартістю $40 тисяч). Це заява, яка говорить про те, що факт здирства був, у нас є. Сам я за цю справу не взявся, але допоміг йому знайти адвоката».

На початку «нульових» Дмитро П. складав досьє на політиків для інтернет-видання ForUm. За цю роботу він отримував десь по 10 доларів за досьє. Видання містилося за рахунок політологічного агентства «Прайм тайм», власниками якого були Ярослав Хопта, Андрій Мірошніченко (зараз керівник фонду дружини Віктора Ющенка «Україна 3000») і Андрій Кислінській (до недавнього часу замглави СБУ). Виходить, що Кислінській платив Полюховічу гонорари...

Згаданий в свідченнях нардеп-бютовец Руслан Богдан — одна з найбагатших людей у фракції прем'єра. Його називають власником компанії «Промгаз України», яка навесні була замішана в скандалі із закупівлею російського газу в обхід «Газпрому» і «Нафтогаза». До речі, за словами джерела в БЮТ, ще недавно прізвище майбутнього нардепа нібито була Мусиенко. Сам Богдан сказав, що розповсюдження інформації про нього направлене на дискредитацію БЮТ. «Може, нехай ще напишуть, що я з'їв когось, або батьківщину продав, рейхстаг підпалив», — відбувався жартами Богдан. Відзначимо, що його зв'язок з Терехіним і Уколовим дійсно простежується слабо. Взагалі, багато нардепів навіть не можуть пригадати Богдана в обличчя.

Свою думку щодо скандалу на прес-конференції в Києві висловив сам Борис Новожилов. Він наполягає на тому, що ніякого насильства над дітьми в «Артеку» не відбувалося і не могло відбуватися.

«Востаннє я спілкувався з ним на початку весни, Полюховіч прийшов до мене увесь білий, з порізаними венами, неохайно одягнений, і сказав, що дружина звинувачує його в страшному злочині і шантажує його разом з своїм новим співмешканцем. Потім ми спілкувалися з ним по телефону, він сказав мені, що у нього все налагодилося і з дружиною він помирився. А у вересні з'ясувалося, що він в СІЗО. Звідти він зробив два телефонні дзвінки: керівникові прес-центру «Артека» Олені Мех і заступникові головлікаря Генріху Ратту. Обидвих просив про допомогу», — розповідає гендиректор.

На Ратта, до речі, також, якщо вірити заяві Омельченка, показують діти як на учасника розтління, але, по словах Новожилова, Генріху Ратту 72 роки, і він дуже старий, щоб брати участь в оргіях.

Гендиректор також розповів, що перед прес-конференцією він зустрічався з головою МВС Юрієм Луценко. «Мені він настійно рекомендував лягти в лікарню, піти з посади, — сказав Новожилов. — Але я цього робити не збираюся».

Також Новожилов сказав, що вся ця кампанія направлена на знищення табору і захоплення його території. Причому звинуватив в співучасті в цьому і депутатів від Партії регіонів, які додали розголосу цього скандалу. Депутат від ПР Вадим Колесніченко, проте, наполягає, що обнародував інформацію про насильство над дітьми тільки ради того, щоб інцидент не спустили на гальмах і покарали винних.

Офіційних коментарів з приводу цього скандалу в МВС не роблять. З неофіційних же джерел виданню стало відомо, що, за матеріалами кримінальних справ, «діти, що стали об'єктами сексуальних домагань, піддавалися багатократним, тривалим, регулярним статевим контактам. Окрім кримських епізодів, фігурують і київські». Про це свідчать попередні результати медичного огляду. Обидві дитини потребують серйозної психолого-психіатричної допомоги.

Джерела в МВС підтверджують слова нардепа Григорія Омельченка про те, що звернення в міліцію матері дітей довгий час залишалися без належної реакції. «Від неї відмахнулися, заявивши, що підстав для порушення кримінальної справи немає, а з колишнім чоловіком проведена виховна бесіда на правову тематику. Зараз з цими працівниками розбираються — ніхто ж не думав, що про історію дізнаються, і не зуміють погасити скандал на рівні Юрія Луценка».

«Окремими ЗМІ і інтернет-виданнями потерпілим дітям, які повністю ідентифіковані в пресі, заподіяний колосальний психологічний і моральний збиток, — сказав координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман. — Особливо обурливим було публічне оголошення головою МВС факту усиновлення неповнолітніх жертв сексуального насильства. Тим самим міністр порушив закон і повинен притягнутися до кримінальної відповідальності по статті 168-2 УК України (розголошування таємниці усиновлення). Вона передбачає максимальне покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі до 3 років. Луценко не міг не розуміти, що все подальше життя цих нещасних дітей тепер проходитиме під знаком тієї біди, яка з ними відбулася. Тому наша правозахисна група звернулася до членів Ради Європи і тим, від кого це залежить в Україні, з проханням — з гуманних міркувань сприяти переселенню потерпілих в іншу країну».

Нагадаємо, 15 жовтня, на брифінгу в Києві, лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив, що до закінчення наслідку з приводу розбещення дітей в міжнародному дитячому центрі «Артек» і суду над злочинцями не хоче нікого звинувачувати – як це робить нинішня влада.
 

comments powered by HyperComments