Чума! Російським свиням в Україні не місце

Вівторок, 27 жовтня 2009, 14:51
Україна ввела заборону на пропуск автомобілів через кордон з Ростовською областю поза міждержавними і міжнародними пунктами пропуску, щоб запобігти занесенню африканської чуми свиней.
свиня

Про це повідомив керівник прес-служби прикордонного управління ФСБ Росії по Ростовській області Сергій Гречин.

Відмінок тваринних від африканської чуми свиней почався в господарстві імені Леніна і приватних подворьях Цимлянського району Ростовської області в кінці вересня. Потім вогнища захворювання були виявлені в Константіновському і Морозівському районах області. У всіх трьох районах був введений карантин. 21 жовтня вірус підтвердився в Ремонтненському районі, а в суботу у Веселовському районі області.

За словами Гречина, на кордоні Ростовської області і України діють 11 місцевих пунктів пропуску, організованих для спрощеного перетину кордону жителями прикордонних районів.

«Для цих людей пропуск в місцевих пунктах перетину кордону організований просто по пред'явленню паспорта», – пояснив він.

Гречин відзначив, що за ініціативою України для недопущення розповсюдження вірусу африканської чуми свиней пропуск автомобільного транспорту через місцеві пункти заборонений.

«Жителі прикордонних районів пройти через ці місцеві пункти пропуску зможуть тільки пішки, а проїхати на автомобілях можна через міждержавні і міжнародні пункти пропуску, на яких здійснюється митниця, фітосанітарний, ветеринарний і інші види контролю», – сказав Гречин.

Він уточнив, що таких стаціонарних пунктів пропуску на межі Ростовської області з Україною 17, з них дев'яти – автомобільні.

Обмеження вводяться до ліквідації вірусу чуми свиней в Ростовській області.

Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) вперше була зафіксована в 1903 році в Південній Африці. У природних умовах до захворювання сприйнятливі домашні і дикі свині. Зараження відбувається при контакті здорових тварин з хворими. Для людини вірус небезпеки не представляє, проте завдає колосального економічного збитку.

Нагадаємо, в 2007 році Державний комітет ветеринарної медицини заборонив ввезення до України свиней і продукції з них з Чечні, Дагестану і Інгушетії.

Нагадаємо також, раніше головний санітарний лікар Кременчука заявив про можливе зараження води в Дніпрі сибірською виразкою, холерою або чумою.
 

comments powered by HyperComments