Минулий рік став рекордним за кількістю фактів насильства у міліції

Четвер, 27 січня 2011, 12:50
Міліція завжди заперечує звинувачення у тому, що смерті у відділках були спричинени діями правоохоронців.
Минулий рік став рекордним за кількістю фактів насильства у міліції

За даними Харківського інституту соціальних досліджень, 2010 рік став рекордним за кількістю фактів незаконного насильства у міліції. Як розповів радіостанції "Deutsche Welle" голова Української Гельсінської спілки з прав людини адвокат Аркадій Бущенко, у міліцейських райвідділах України минулого року загинули 40 людей.

Торік постраждали 790 тисяч осіб, а з 2004 по 2009 рік – 1 мільйон 319 тисяч. "Виходить, що кожні 40 секунд в Україні мав місце факт незаконного насильства у міліції. Ми вважаємо, що міліція стає однією з загроз для суспільства і взагалі становить загрозу національній безпеці",– каже Бущенко.

Правозахисники нагадують громадянам прості правила, як слід поводитися з міліцією. Наприклад, рекомендують не з’являтися до міліції лише за дзвінком, а вимагати повістку. Радять не пускати міліціонерів до квартири, якщо немає судового ордеру. У разі допиту слід вимагати протоколу та підписувати тільки свої свідчення. "Взагалі ж краще ходити до міліції з адвокатом. Це право будь-якої людини, яке закріплено й у рішенні Конституційного суду",- зазначає Бущенко.

Правозахисники вирішили звернутися до громадян після двох трагічних випадків, що сталися в січні на Харківщині. Спочатку з вікон Лозівського міськвідділу міліції випав чоловік, якого підозрювали у причетності до наркобізнесу. Він помер у лікарні.

Через тиждень з вікон того ж відділку випала жінка, яку міліція підозрювала у крадіжці. Родичі постраждалих впевнені, що як над чоловіком, так і над жінкою в міліції знущалися. Правоохоронці ж кажуть, що йшлося про неадекватну поведінку й спробу втечі.

Можна назвати численні випадки дивних смертей у відділках міліції. Так 9 вересня 2010 р. після допиту у Львівському райвідділку міліції помер молодий чоловік Михайло Стадник. Як постановила експертиза, причиною смерті стала черепно-мозкова травма. Рідні переконані, що затриманого у райвідділку катували і промовистий доказ цього - півсотні синців.

Але найрезонанснішою була справа щодо смерті студента Ігоря Індило. Трагедія сталася 19 травня 2010 року в районному відділенні міліції Шевченківського району міста Києва. У міліції заявили, що хлопець помер через те, що кілька разів впав , знаходячись в стані алкогольного сп'яніння.

Смерть студента в районному відділенні міліції Києва спричинила Всеукраїнську акцію протесту проти міліційного свавілля. Пізніше у правоохоронних органах заявили, що у смерті київського студента в міліції винна тверда підлога.

comments powered by HyperComments