Активістки Femen провели акцію біля стін КДБ Білорусі і пропали без вісті

Вівторок, 20 грудня 2011, 14:05
Активістки українського протестного руху Femen заявляють про пропажу своїх подруг, які влаштували акцію на сходах будівлі КДБ у Мінську.
femen

19 грудня біля будівлі КДБ Білорусі активістки Femen провели акцію – вони традиційно роздяглися.

Як передає власний кореспондент УНІАН в Республіці Білорусь, у дівчат були намальовані на обличчі вуса, в однієї з них на спині був зображений Олександр Лукашенко. Активістки тримали в руках плакати «Живе Білорусь!» І «Свободу політв'язням».

Акція була присвячена річниці президентських виборів і розгону мирної акції протесту в Мінську 19 грудня 2010 року.

Продемонструвавши все, що хотілося, а саме: голі груди, вуса, портрет Лукашенка на спині, дівчата ретирувалися, побачивши охорону.

Тим не менш, були затримані відеооператор місцевого телеканалу Тетяна Гаврільчік, фотограф-фрілансер Юлія Дорошкевич, а також австралійська журналістка Кітті Грін.

При цьому активістки Femen встигли втекти.

Автобус зі спецназом і машина ДАІ під'їхали через 15 хвилин після «акції».

Раніше повідомлялося, що Femen збирається провести акцію в Мінську, проте пізніше з'явилася інформація про те, що Femen не приїде через небезпек, які підстерігають їх у Білорусі. Дівчатам вдалося зберегти місце акції в таємниці. Вони поділилися інформацією тільки в соціальних мережах, в результаті чого журналісти знали про майбутню акції, а спецслужби не встигли зреагувати.

Після акції активістки Femen кілька годин залишалися на зв'язку з учасницями руху з Києва, але пізніше вони перестали відповідати на дзвінки, а ще через годину їх телефони виявилися вимкнені. Зараз їх місцезнаходження невідоме.

Пізніше інформація про зникнення дівчат з'явилася в соціальних мережах, пишуть «Подробности».

«Терміново! Увага! Допоможіть! У Білорусії пропали активістки FEMEN. З 18:00 за київським часом активістки FEMEN перестали виходити на зв'язок, а через годину у них всі телефони були вимкнені. Пропали учасниці антілукашенковской акції «КГБатька» – Шевченко Інна, Шачко Оксана, Немчинова Олександра, а також відеооператор FEMEN Кітті Грін», – йдеться в повідомленні активісток на Facebook.

Як повідомляє Багнет, втручання посольства Австралії в РФ змусило КДБ Білорусі негайно звільнити оператора FEMEN громадянку Австралії – Кітті Грін.

«Співробітники дипмісії сказали, що були знайомі з положенням австралійської громадянки і контактували у зв'язку з її затриманням «з різними відомствами» в Білорусі» – як повідомила беларуская інформаційна компанія «БелаПАН».

У свою чергу «грубої спланованою провокацією» назвав акцію FEMEN в Мінську начальник Центру інформації КДБ Білорусі Олександр Антонович і пообіцяв, що відомство дасть юридичну оцінку минулої акції.

comments powered by HyperComments