Українки з FEMEN знайшлися в білоруському селі і доставлені в Україну (ФОТО)

Середа, 21 грудня 2011, 13:45
Інну Шевченко, Оксану Шачко і Олександру Немчінова в середу вночі доставив до Києва на автомобілі український консул, негайно прибув в білоруське село Беки Єльського району Гомельської області, куди вийшли дівчата після знущань невідомих у лісі, повідомив прес-секретар МЗС України Олександр Дикусаров.
femen

Як повідомлялося в прес-релізі, розміщеному в ЖЖ руху FEMEN, який підняв тривогу в зв'язку зі зникненням дівчат, на зв'язок першою вийшла Інна Шевченко. Дівчина розповіла, що її і двох її соратниць схопили спецслужби. Їм зав'язали очі і всю ніч возили в автобусі, потім завезли в ліс, облили маслом, обіцяючи підпалити, змушували роздягатися догола, погрожували ножем, відрізали волосся. За словами викрадених активісток, всі знущання співробітники правоохоронних органів знімали на відеокамеру.

Коли глумитися їм набридло, дівчат кинули голими в лісі, попередньо забравши документи і гроші. Феміністкам вдалося дістатися до розташованого поруч села і повідомити про себе.

Як повідомляє білоруське агентство БелаПАН, з села Беки білоруська міліція вивезла дівчат в Єльську РВВС для розгляду. Невдовзі туди прибув український консул. Увечері за наполяганням української сторони активістки пройшли медичний огляд у Єльською районної лікарні – лікарі значних пошкоджень у них не виявили, виявивши в основному гематоми на руках і інших частинах тіла.

Міліціонери пояснили журналістам, що дівчата були знайдені в прикордонній зоні, і так як у них не було документів, їх зобов'язані були доставити у відділення. За несанкціоноване перебування поряд з кордоном карати українок не будуть, так як вони опинилися там не по своїй волі.

Феміністки повідали журналістам, що їх затримали шість чоловіків, які, не представившись, насунув їм на очі шапки і посадили в автомобіль. За словами дівчат, в лісі їх не тільки били і примушували роздягатися догола, а й облили зеленкою голови, а також наказували тримати плакати з фашистською свастикою.

На фотографіях, які опублікувало агентство, видно, що Олександра Немчинова дійсно оголений налисо, а на волоссі Інни Шевченко зелені патьоки.

Виглядають дівчата на знімках явно пригніченими. За даними МЗС України, незважаючи на перенесені пригоди, активістки на стан здоров'я не скаржилися.

Також напередодні стало відомо, що австралійську журналістку Кетті Грін, яка знімала акцію FEMEN в Мінську, білоруська влада напередодні примусово видворили до Литви.

Весь вівторок представники білоруської влади відмовлялися від коментарів, проте в середу глава КДБ Вадим Зайцев вперше висловився за фактом інциденту з громадянками України. Він заявив, що вважає провокацією ситуацію зі зникненням активісток FEMEN.

«Розвивається найгрубіша провокація. А хто за нею стоїть, ми розберемося найближчим часом », – пообіцяв Зайцев в середу на прес-конференції в Мінську. «Заявляти вони можуть все, що завгодно», – підкреслив Зайцев, маючи на увазі звинувачення дівчат співробітників КДБ у знущаннях. «Наші люди їх не чіпали», – підкреслив він.

У свою чергу, в ГУВС Мінського облвиконкому «Інтерфаксу» повідомили, що не мають будь-якою інформацією про дії правоохоронних органів Мінська відносно українських феміністок. «Мінська міліція не має будь-яких відомостей про те, що стосовно зниклих і потім знайшлися громадянок Україні робилися якісь дії», – заявив прес-секретар відомства Олександр Ластовський.

Керівник прес-служби Державного прикордонного комітету Білорусії Олександр Тищенко раніше заявив «Інтерфаксу», що «по зведенню не проходила інформація про затримання на кордоні цих громадянок».

comments powered by HyperComments