У Донецьку затримали злочинців, які грабували заможних громадян

Четвер, 22 березня 2012, 10:48
20 березня в Донецькому міськуправлінні міліції 1-й заступник начальника Донецького МУ Сергій Ласкавий розповів про затримання групи зловмисників, яка впродовж 3 років здійснювала в Донецьку розбійні напади на громадян.
У Донецьку затримали злочинців, які грабували заможних громадян

Вийти на злочинну групу і затримати бандитів допоміг спеціальний моніторинг, який регулярно проводиться правоохоронцями з метою виявлення серійних злочинів. Зіставивши злочини за декілька років, співробітники міліції відібрали ряд фактів, які можна було об'єднати за двома основними ознаками: 1 – злочини скоювалися групою осіб, 2 – всі потерпілі були підприємцями і на момент скоєння злочину мали при собі значну суму грошей готівкою.

Міліціонери почали відпрацьовувати круг потерпілих, щоб встановити, що ж їх зв'язувало. Вони вже значно просунулися в розслідуванні, проте їм бракувало доказів, оскільки зловмисники працювали дуже ретельно, не залишаючи після себе слідів. На початку березня група скоїла новий злочин. Черговий потерпілий піддався нападу на виході з офісу. Невідомі в масках ударили його по голові металевою трубою, забрали кейс з грошима, вирученими після здійснення операції купівлі-продажу, і утекли на автомобілі.

Міліція не упустила шансу затримати фігурантів «за гарячими слідами». Цього разу позбавитися від речових доказів вони не встигли. Всіх 6 членів злочинної групи було затримано одночасно за участю спецпідрозділу «Беркут». У них були вилучені гроші, одяг, маски, обріз мисливської рушниці, а також автомобіль, який затримані використовували при розбійному нападі. Особисті автомобілі вони прагнули «не світити», вважаючи за краще викрадати машини спеціально для розбоїв. Сергій Ласкавий відзначає, що для кожного епізоду розроблявся свій сценарій.

Членами злочинної групи були мешканці Донецька, старшому з яких 42 роки, молодшому – 25. Двоє з них були судимі за економічні злочини.

Метою зловмисників були виключно забезпечені люди - бізнесмени, що укладають великі оборудки. Загальна сума збитку обчислюється сотнями тисяч доларів. На даний момент встановлено, що на совісті групи 6 епізодів розбійних нападів, починаючи з 2009 року.

У всіх випадках навідником виступала одна людина, яка була знайома зі всіма потерпілими. Приватний підприємець, що мав офіс в центрі міста, дуже детально інформував своїх спільників про місце і час проведення угод. В результаті підозрювані мали можливість ретельно підготувати «операцію» і навіть кілька разів «обкатати» можливий маршрут, вибираючи для себе найбільш зручне розташування.

Відносно фігурантів порушена кримінальна справа за ч.4 ст.187 КК України «Розбій, спрямований на заволодіння майном у великих чи особливо великих розмірах або вчинений організованою групою, або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень». Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.


comments powered by HyperComments