Російські лікарі незаконно вилучили у загиблого українця серце і нирки

Четвер, 1 листопада 2012, 15:46
У 19-річного громадянина України, який отримав важку травму голови, підмосковні лікарі без дозволу рідних вирізали серце і нирки.
максим шолотюк

У Підмосковному Видному вибухнув скандал навколо вилучення внутрішніх органів у громадянина України. Батько 19-річного Максима Шолотюка запевняє, що не давав жодних дозволів на забір органів у сина. Лікарі посилаються на поправки в закон, згідно з яким відсутність офіційної відмови автоматично означає згоду на трансплантацію.

Максим Шолотюк поступив в лікарню міста Чільне 22 жовтня – впавши на будівництві з триметрової висоти, хлопець отримав важку травму голови. У молодої людини діагностували струс мозку.

Шансів вижити у пацієнта практично не було. Через два дні – в ніч на 25 жовтня, у пацієнта зафіксували смерть мозку. Трасплантологи з Московського обласного науково-дослідницького клінічного інституту (МОНІКИ) прибули в лікарню і вилучили у загиблого серце і нирки.

Батько Максима – Леонід Шолотюк – приїхав з України, як тільки дізнався про нещастя з сином. В той момент, коли лікарі констатували смерть, він вже перебував у Видному.

Проте після смерті рідної людини громадянина суміжної держави довго не хотіли підпускати до тіла покійного. «Два дні я боровся, щоб забрати сина з моргу, поки не вийшов на посередників, які допомогли все оформити, – розповідає шокований Леонід Григорович. – У морзі мені заявили, що мені на те, щоб забрати сина, потрібно 50 000 рублів. Вони запропонували купити оцинковану труну, погрожували. Я купив таку же труну, але вже за 12 000 рублів, і на кордоні ніхто не вимагав і не дивився, оцинкована вона чи ні. Мабуть, комусь вигідно наживатися на чужій біді».

У прозекторську, за словами Шолотюка-старшого, йому довелося пробиватися з боєм. «Нас не пускали, і я увірвався в морг з трьома друзями, відкинув одноразове простирадло і побачив, що син зашитий від шиї до пупа, – говорить Леонід Григорович. – Операція була на голові, а дитина розрізана повністю».

Ніякого дозволу на вилучення у Максима органів, за словами батька, він не давав. «Документів мені ніхто не уявляв, я нічого не підписував, – говорить Шолотюк-старший. – У морзі я багато підписував паперів, але я скажу вам серйозно: там діє диктатура! Це просто жахлива картина: «Тут, тут, підпис, давай швидше!» Тільки коли ми підняли шум і сказали, що викличемо поліцію і прокуратуру, начальник моргу сказав, що є такий закон, що дозволяє вилучати органи, мовляв, прибуває незалежна від лікарні бригада і виробляє паркан».

За словами заступника головного лікаря Видновской ЦРЛ Миколи Іващенко, мова йде про статті 24 Федерального закону «Про трансплантацію органів і (або) тканин людини».

«Ми як медустанова вилученням органів не займаємося, – повідомив по телефону Іващенко. – У кого, коли і ким було вилучено органи, я сказати не можу, оскільки це є лікарською таємницею. Однак існують закони, які регламентують забір органів. У статті 8 відповідного закону йдеться про презумпцію згоди на вилучення органів. Вилучення органів або тканин у трупа не допускається, якщо установа охорони здоров'я повідомлено про те, що він за життя не хотів цього робити, і близькі родичі або якийсь представник заявили про свою незгоду на вилучення цих органів».

Спеціаліст з медичним спорах адвокат Ганна Орєшкова підтвердила, що в даному випадку лікарі, вилучаючи серце і нирки пацієнта, керувалися російським законодавством.

«У Росії, як і в багатьох європейських країнах, діє презумпція згоди на вилучення органів у померлого, якщо він перед смертю або його родичі не заявили про зворотне, – коментує ситуацію Ганна Орєшкова. – Звичайно, цей закон викликає багато питань. Як бути, якщо людина доставлений до лікарні у несвідомому стані? Що, тепер потрібно завжди з собою носити довідку про всяк випадок? Але в цьому випадку лікарі діяли в рамках закону, правда, не були повідомлені родичі, але механізми зобов'язувати медиків інформувати родичів загиблих тільки обговорюються».

За словами Орешкової, з урахуванням того, що загиблий є громадянином України, де діє презумпція згоди на трансплантацію, його родичі можуть звернутися з цивільним позовом до лікарів, передає Life News.

У родині Шолотюков до загибелі Максима було вісім дітей. Рідні поховали загиблого на батьківщині 28 жовтня. Зараз пережила трагедію сімейство не готова до того, щоб намагатися покарати медиків за самоуправство.

«Я ще в морзі сказав тоді: разів ви так вчинили, нехай це йде на спасіння іншої людини, – говорить Леонід Шолотюк. – У будь-якому випадку, Максим похований, і для мене зараз було б важко пережити все це ще раз».

«Чи Все було зроблено, щоб врятувати мого сина, я не знаю, – плаче мати Максима Надія Миколаївна. – Хай це залишиться на совісті тих лікарів».

З опублікованої інформації співробітники правоохоронних органів почали перевірку. «У разі підтвердження фактів статті, матеріали перевірки будуть передані в Слідчий комітет для прийняття процесуального рішення», повідомив начальник прес-служби ГУ МВС МО Євген Гільдєєв.

comments powered by HyperComments