Вибух в київському ресторані «Апрель»: постраждали 11 людей, міліція почала розслідування (ФОТО, ВІДЕО)

Понеділок, 18 лютого 2013, 12:29
11 працівників закладу потрапили з сильними опіками до лікарні, співробітники подейкують про теракт, а експерти кажуть, що власники порушували закон.
вибух

Моторошна НП сталася вчора в ресторані «Апрель» відомого кулінара й тусовщика Миколи Тищенка. О 15:20 у напівпідвальному приміщенні закладу прогримів вибух – розірвало газовий балон. Швидкі відвезли 11 співробітників, троє з яких обгоріли на 80%. Рятувальники кажуть, що у потерпілих є шанси вижити, а керівництво закладу обіцяє покрити витрати на лікування всім співробітникам, повідомляє «Сегодня».

ВИБУХ. Його почула вся площа Льва Толстого. «Бахнуло близько 15:20 з такою силою, що люди на вулиці стали присідати і голови накривати сумками – думали бомба», – розповідають нам співробітниці бутиків навпроти метро. «Я особисто подумав, що це метеорит впав, як у Челябінську», – відходив від шоку паркувальник з площі.

Через пару хвилин сюди почали з'їжджатися швидкі, а з комплексу елітних ресторанів «Рішельє», «Сейф», «Пухнастий» та «Квітень» (у них один вхід. – Авт.) на Великій Васильківській, 23-25, стали виносити роздягнених і закривавлених людей, загорнутих у ковдри, куртки та інші речі. Атмосферу розжарювали машини, що з'їжджалися з усіх боків: 14 швидких, 5 пожежних... «Потерпілих 11 осіб, троє з яких отримали сильні опіки (обгоріло близько 80% тіла), направили до опікового центру, решта отримали опіки різної тяжкості, порізи, удари. Їх розвезли по спеціалізованим лікарням Києва. Але у всіх постраждалих є шанси вижити», – розповів нам начальник Управління надзвичайних ситуацій КМДА Віталій Пшеничний.

Разом з ним оглядати місце НП приїхав навіть перший замглави КМДА Олександр Мазурчак. А подивитися було на що – приміщення ресторану відновленню не підлягає, в підлозі клініки естетичної хірургії, яка розташована над місцем вибуху, дірка, підлога проломилася навіть в квартирі на другому поверсі будинку № 25, а з торця будинку на вулицю вивалилися цеглу, ніби будинок підстрибнув і не зміг повернутися на місце. «Це щастя, що співробітники клініки не постраждали, але її доведеться повністю відновлювати. Крім того постраждала квартира на другому поверсі, але там у момент вибуху нікого не було», – говорить нам Пшеничний.



ПРИЧИНА. За його словами, вибух стався у підвальному приміщенні ресторану «Апрель». «Як виявилося, там була обладнана локальна система опалення, вибухнув газовий балон», – сказав він нам. За його словами, дозвіл на систему опалення в такому місці не міг дати жоден газівник. «Це нелегально, у них немає і не могло бути дозволу на встановлення такої системи. Будь-який експерт вам скаже, що газових балонів у підвалах, тобто непровітрюваних приміщеннях, не може бути. При найменшому витоку газу вибух неминучий», – говорить Пшеничний.

Чотири елітних ресторану в цьому місці порушили й інші норми. «Вони забрали всю нашу прибудинкову територію, так що в разі пожеж чи інших НП рятувальники не можуть під'їхати до нас у двір», – скаржиться мешканка будинку Тетяна.

У  ресторані кажуть, що нічого протизаконного не робили. «Ми спочатку подумали, що це теракт. У нас в закладі централізована система опалення, а що саме вибухнуло, повинні встановити експерти. У даний момент експертна група ще працює, і про причини НП говорити рано. Але можу сказати, що всім постраждалим компанія вже оплачує лікування. Ми зробимо все, щоб люди якомога швидше одужали», – сказав нам юрист групи компаній «Наша Карта» Богдан Василюк.

З Миколою Тищенком особисто поговорити вчора не вдалося, після НП він відключив усі телефони. У закладі сказали, що він за кордоном.

Як повідомляє прес-служба київської міліції, слідчим відділом Печерського РУ ГУ МВС України в Києві подія внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Порушено кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч.1. ст.271 Кримінального кодексу України. Розпочато досудове слідство.

comments powered by HyperComments