Викрито групу кібершахраїв, які знімали гроші з рахунків Приватбанку (ФОТО)

Середа, 30 жовтня 2013, 12:50
Харківські правоохоронці викрили міжрегіональну злочинну групу шахраїв, яка обікрала хворих на онкологію дітей на 360 тисяч гривень
Викрито групу кібершахраїв, які знімали гроші з рахунків Приватбанку (ФОТО)

Як повідомляє ВЗГ ГУ МВС України в Харківській області, у провадженні слідчого управління перебуває кримінальна справа, відкрита за матеріалами Управління по боротьбі з кіберзлочинністю по злочинній діяльності міжрегіональної організованої групи, яка шахрайським способом обкрадали тяжкохворих дітей.

До складу групи належало 5 осіб. Підозрювані протягом 2012 і декількох місяців 2013 років заволоділи грошима, які призначалися на лікування онкохворих громадян України, мешканців Донецької, Житомирської, Кіровоградської, Полтавської, Харківської, Хмельницької, Чернівецької, Сумської областей та  АР Крим на загальну суму 360 тисяч гривень.

Ще торік до Головного управління МВС України в Харківській області почали надходити звернення громадян із заявами щодо несанкціонованого зняття коштів з їх банківських рахунків. Вказані грошові суми були перераховані меценатами на лікування онкохворих дітей.

Для розкриття зухвалого злочину, який викликав у суспільстві значний резонанс, було створено слідчо-оперативну групу у складі досвідчених правоохоронців, в тому числі  фахівців Управління по боротьбі з кіберзлочинністю Міністерства внутрішніх справ України.

Ними було встановлено, що підозрювані по оголошеннях в мережі Інтернет отримували особисті дані осіб, які збирали кошти на лікування онкохворих дітей, після чого шляхом компрометації виготовляли дублікати сім-карт з номерами мобільних телефонів потерпілих, які були визначені як основні фінансові кімнати для управління їх особистими рахунками в «Приватбанку».

Надалі з використанням системи електронних переказів вказаного банку по телефону шахраї представлялися від імені потерпілих і повідомляли оператору їх особисті дані і таким чином здійснювали незаконні перекази коштів з рахунків потерпілих на рахунки інших підшуканіх ними осіб. Згодом зловмисники переводили кошти у готівку і отримували гроші в банкоматах міста Харкова.

«Слідством встановлено, що злочинну схему розробили та здійснювали троє засуджених громадян, які на той час перебували за гратами, – розповідає заступник начальника ГУ МВС України в Харківській області – начальник кримінальної міліції полковник міліції Ігор Сенчук. – На волі в них були свої спільники, що допомагали їм «провертати» незаконні операції з чужими грошима – двоє раніше засуджених харків’ян. На сьогоднішній день доведено причетність цих осіб до вчинення не менш 40 епізодів шахрайств з використанням електронно-обчислювальної техніки. Активну допомогу у виявленні та викритті злочинної діяльності зловмисників надавали міліціонерам працівники прокуратури та служби безпеки «Приватбанку».

Наразі підозрюваним повідомлено про підозру у скоєнні кримінальних правопорушень в складі організованої злочинної групи, передбачених ч. 3 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 4 ст.190 (шахрайство), ч. 2 ст.185 (крадіжка), ч. 1 ст. 309 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) Кримінального кодексу України.

У ході розслідування даного кримінального провадження 4 онкохворих померли через нестачу грошових коштів на лікування, викрадених учасниками цієї організованої злочинної групи.

Зловмисники заарештовані та перебувають у Харківському СІЗО № 27, за вчинення таких злочинів законодавством передбачено максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

 
 

comments powered by HyperComments