У Харкові затримали більше 10 телефонних шахраїв (ВІДЕО)

Четвер, 23 жовтня 2014, 11:07
У Харкові затримали телефонних шахраїв. Як повідомляє корреспондент "Харків. Коментарі" за інформацією прес-служби ГУМВДУ в Харківській області, впродовж останніх 6 місяців в Харкові почастішали випадки телефонного шахрайства.
У Харкові затримали більше 10 телефонних шахраїв (ВІДЕО)

 

"Схема була відпрацьована детально і майже завжди спрацьовувала. Зазвичай зловмисники дзвонили громадянам на мобільні телефони за номерами, які перші спадали їм на думку. Вони представлялися співробітниками міліції і повідомляли свідомо неправдиву інформацію про родичів жертв, які, нібито, потрапили у важку ситуацію. Варіанти були різні: від скоєння кримінального злочину до ДТП. Шахраї пропонували свої послуги в позитивному вирішенні питання. За це вони вимагали певну суму грошей, які необхідно було передати їх людині за певною адресою", - розповів заступник начальника ОУР ХГУ Ігор Туржанський.

При цьому найчастіше зловмисники залучали до своєї шахрайської схеми водіїв різних служб таксі, а також інших людей, в завдання яких входила зустріч з потерпілим, отримання грошей і подальший переказ коштів на банківські картки.

Зокрема, в середині жовтня поточного року міліціонери затримали чоловіків. Один з них - раніше неодноразово судимий житель міста Запоріжжя, який безпосередньо дзвонив потерпілим, другий - його 33-річний спільник, водій однієї із служб таксі Харкова, який отримував гроші від потерпілих.

Їм вже повідомлено про підозру в скоєнні злочину, матеріали кримінального провадження готуються до суду. Затриманим обраний запобіжний західу вигляді утримання під вартою.

"Усі співробітники служб таксі були упевнені в тому, що їх участь в цій схемі не спричинить ніякого покарання. Таку думку водіям вселяють організатори злочину, запевняючи їх в тому, що жертви передають гроші добровільно, відповідно, це не є порушенням закону. Проте слід зазначити, що правова практика доводить, що будь-який учасник злочинної схеми є повноправним фігурантом кримінального провадження і його дії, в даному випадку, кваліфікуються за ч. 2 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України", - відзначили в міліції.

Нині співробітники кримінального розшуку затримали 14 осіб, які обгрунтовано підозрюються в здійсненні більше 100 подібних злочинів.

Притягуються до відповідальності також водії харківських служб таксі. Згідно з санкціями статті, затриманим загрожує до 3 років позбавлення волі.

 

comments powered by HyperComments