СБУ розслідує вибухи у Балаклії як диверсію

Четвер, 23 березня 2017, 11:06
Міністр оборони України підозрює, що працювала диверсійна група
СБУ розслідує вибухи у Балаклії як диверсію

За фактом виникнення пожежі та вибухів на військових складах у Балаклії Харківської області Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за статтею "диверсія".

Тривають оперативно-слідчі дії, зазначила речниця спецслужби Олена Гітлянська.

Тим часом на спеціальному брифінгу щодо подій на Харківщині міністр оборони України Степан Полторак повідомив, що пожежею охоплена третина військової бази, а попередня версія - диверсія.

"Розглядаються різні способи проведення диверсії, починаючи від скидання з безпілотного літального апарату до підриву, - повідомив він.- Це все буде встановлено після того, як буде закінчено розслідування. Характеристика дій, які відбулися, вказують, що працювала диверсійна група: там не було короткого замикання, адже це вулиця, там не було підпала трави".

Полторак зазначив, що мова про групу диверсантів зайшла після опитування тих, хто стояв на варті, коли сталась надзвичайна подія.

Міністр нагадав, що склад боєприпасів у Балаклії вже намагались підпалити у грудні 2015 року. Тоді вдалося попередити небезпеку й запобігти важким наслідкам.

"На жаль, сьогодні відбулися вибухи, і вони тривають в даний час. Значної шкоди обороноздатності країни ці вибухи не завдали, велика частина боєприпасів з початку АТО була розвезена по інших базах і складах", - підкреслив він.

Раніше головний військовий прокурор України Анатолій Матіос висловив думку, що йдеться про диверсію.

23 березня, о 2-45, на окремих площадках бази озброєння, що розташована у місті Балаклія Харківської області, розпочалася пожежа. Приймаються усі заходи щодо локалізації та тушіння пожежі на місці. На місці розгорнуто штаб із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на чолі з головою ХОДА Юлією Світличною.

«Жителів міста Балаклія та прилеглих сіл, які постраждали від вибухів на базі озброєння, тимчасово розселять в установах сфер освіти та соцзахисту на території району, - повідомила глава ХОДА. - На засіданні оперативного штабу мною було поставлено завдання щодо підготовки установ до прийому людей. Також зараз вирішується питання виділення матеріальної допомоги постраждалим. Про проведення відновлювальних робіт зможемо говорити після того, як пожежу буде локалізовано».

Усе, що відомо про пожежу на складах у Балаклії.

comments powered by HyperComments