Перший в Україні геопарк «Верхнє Придонцов’я» діятиме на території Харківщини

Вівторок, 24 грудня 2019, 13:06
Сьогодні Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області рішенням правління погодила свою співучасть у заснуванні неприбуткової організації громадської спілки «Геопарк Верхнє Придонцов’я».
Перший в Україні геопарк «Верхнє Придонцов’я» діятиме на території Харківщини

ФОТО Укрінформ

Виступаючи з інформацією про створення геопарку «Верхнє Придонцов’я», радник Асоціації з питань транскордонного співробітництва Олексій Кірюхін повідомив, що на сьогодні рух створення геопарків набирає швидких обертів і охоплює не тільки країни Європи але й інших континентів, повідомили у прес-службі облради.

Зокрема, з 2000 року у 23 країнах Європи функціонує 74 геопарки, а до глобальної мережі, що була створена у головному офісі ЮНЕСКО в Парижі з 2004 року входять 127 геопарків із 37 країн світу.

«Геопарк – це рівномірна територія з особливою геологічною цінністю, яка має геологічні ландшафти та місця національного й міжнародного значення. Місця в цьому районі також мають археологічне, екологічне, історичне чи культурне значення, – розповідає Олексій Кірюхін. – Основна мета мережі – підтримати її членів для досягнення сталого територіального розвитку геопарку, використовуючи геологічну спадщину цієї території, насамперед через розвиток геопарку».

Як наголосив перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації, необхідність створення такої організації на Харківщині пояснюється вимогами участі у європейських грантових програмах для подальшого розвитку територій і громад.

«Запровадження першого в Україні геопарку «Верхнє Придонцов’я» на території Харківщини дозволить Харківщині отримати підтримку серед європейських програм, що сприятиме залученню додаткового фінансування, а також збереженню та популяризації геологічної спадщини, екологічних знань у різних колах, приваблюючи ще більше туристів до Слобожанської землі», – підкреслив Микола Тітов.

Так, створення Геопарку планується в Ізюмському районі за участю Ізюмської та Оскільської об’єднаних громад з залученням науково-дослідного потенціалу Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна та Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова.

Окрім того, пропозицію щодо створення Геопарку підтримала й Чугуївський міський голова Галина Мінаєва, наголосивши на готовності стати пілотним проєктом, в рамках новоствореного геопарку.

Серед об’єктів майбутнього Геопарку - відслонення юрської і крейдової систем на горі Кременець у місті Ізюм, широко відомі в літературі як класичні відслонення, а гора Кременець входить до переліку найбільш важливих геологічних об’єктів України.

comments powered by HyperComments