Освячено перший у Києві пам'ятник старшинам армії УНР, проте служити панахиду воякам УНР у Дніпропетровську заборонено

Середа, 1 червня 2011, 20:38
Це перший монумент у столиці, який присвячений воїнам Армії Української Народної Республіки – уродженцям Києва. Більш ніж двометровий "Хрест Симона Петлюри" встановлений на постамент, який з чотирьох боків має меморіальні дошки з іменами 34 старшин Армії УНР, які були уродженцями Києва (імена яких вдалося встановити історикам).
Освячено перший у Києві пам'ятник старшинам армії УНР, проте  служити панахиду воякам УНР у Дніпропетровську заборонено

Пам`ятник являє собою збільшену копію ордена "Хрест Симона Петлюри". Нагороду було затверджено 1932 року Урядом УНР на вигнанні. Право на відзнаку мав кожен вояк Армії УНР та повстанчих відділів, який брав участь у збройній боротьбі за визволення України.

Нагадаємо, що виконком Дніпропетровської міськради 6 травня відмовився прийняти заявку на проведення заходів з вшанування пам’яті й відновлення хреста на могилі бійців УНР у центрі міста. Про це повідомили в прес-службі Дніпропетровської обласної організації Української народної партії, яка виступила організатором акції.

За інформацією з управління внутрішньої політики міськради, заявка організаторів акції суперечила постанові міськвиконкому «Про порядок проведення масових заходів» і була подана запізно.

Між тим, організатори вважають відмову необґрунтованою і заявляють, що релігійна церемонія – панахида біля могили бійців УНР не є масовою акцією і може бути проведена без згоди місцевої влади.

«Забороняти панахиду – це нечуване блюзнірство», – зазначив голова облорганізації УНП Анатолій Сокоринський.

Взимку нинішнього року в Дніпропетровську невідомі знищили пам’ятний знак – хрест, встановлений на місці поховання бійців армії УНР з куреню полковника Самокиша, які загинули під час визвольних боїв українського народу у 1918-1919 роках. Вандалів досі не знайшли.

comments powered by HyperComments