Дніпропетровськ: «Відкритість» влади — б’є по кишенях городян

Субота, 11 лютого 2012, 18:17
Оновлений сайт Дніпропетровської міської ради «затягнув» аж на 140 тисяч бюджетних гривень. Його підтримка — ще на 95, а інтернет для посадовців — на 340 тисяч. Це лише один з етапів впровадження так званої Програми інформатизації Дніпропетровської міської ради.
Дніпропетровськ: «Відкритість» влади — б’є по кишенях городян

У разі її прийняття місцеві чиновники лише цьогоріч збираються витратити близько одного мільйона доларів. Наші журналісти перевіряли — чи справді доступ до публічної інформації так дорого коштує.

Депутатам презентують оновлений сайт Дніпропетровської міської ради. Цей веб-ресурс в ідеалі покликаний забезпечити прозорість та відкритість органів місцевого самоврядування. Проте навіть під час презентації — у роботі порталу виникають серйозні збої. За створення сайту відповідало управління внутрішньої політики міськради. А ще опікувалось вибором виконавця та визначенням вартості робіт. Оновлення інтернет-порталу чиновники оцінили у 140 бюджетних тисяч гривень — це близько 18 тисяч доларів. 

 Півроку розробкою сайту займалась така собі фірма «Основа», з якою міськрада тісно співпрацює вже протягом чотирьох років. До речі, тендер на визначення виконавця робіт — не проводився, а гроші за сайт — ще не заплачені. Оцінити сайт міської ради на відповідність ціна-якість просимо програміста, який займається створеням веб-порталів. Його вердикт — ціну завищено як мінімум у чотири рази. З’ясувалось, що офіційний інтернет-портал міських посадовців створено не з «нуля», а за допомогою безкоштовного базового коду для розробки веб-ресурсів. Мовою програмістів — це движок сайту. До речі, такий движок перебуває у вільному доступі в інтернеті. Тест на придатність «провалює» не лише технічний бік сайту.

Інформаційна складова інтернет-порталу також добряче «кульгає». Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», цей сайт має публікувати усі офіційні документи та постанови місцевих органів самоврядуваня. Утім, навіть найпростіші запити  пошукова система оновленого порталу  знайти не спроможна. За оцінкою незалежного експерта, якість сайту Дніпропетровської міськради суттєво програє усім веб-порталам обласних центрів Східної України. А відсутність офіційних даних — порушує одразу два державних закони — про доступ до публічної інформації та протидію корупції. Слідкувати за цим має прокуратура.

Загалом, окрім оновлення сайту, на реалізацію нової програми інформатизації Дніпропетровської міськради — чиновники лише цьогоріч планували витратити близько одного мільйона доларів. Згодом витрати скоротили — до шести з половиною мільйонів гривень. Долю цієї «золотої» програми депутати вирішать найближчим часом. На черговій сесії міськради.

 


comments powered by HyperComments