Відомий козацький собор 18 століття на Дніпропетровщині реставрують

Середа, 11 липня 2012, 21:21
Вперше за 120 років почалась реставрація унікального дерев'яного козацького Троїцького собору в Новомосковську Дніпропетровської області.
Відомий козацький собор 18 століття на Дніпропетровщині реставрують

Остання повна реставрація собору проводилась у 1888 році. Зараз собор перебуває в аварійному стану: старі дерев’яні  конструкції не витримують навантаження, три бані з 9 відхились від своєї осі більш ніж на метр.

У 2010 році губернатор Олександр Вілкул взяв цю проблему під свій особистий контроль. Протягом 2010-2011 років були проведені всі необхідні дослідження, залучені кращі наукові інститути України та розроблена проектно-кошторисна документація. Попередньо передбачається, що роботи триватимуть 2 - 2,5 роки. Загальна вартість реконструкції – близько 30 млн. грн.

Це наймасштабніша в Україні і всій Європі реставрація дерев’яної пам’ятки архітектури XVIII століття.

Троїцький собор у Новомосковську - унікальний шедевр української дерев’яної архітектури. Він включений до державного реєстру національної культурної спадщини України. Троїцький собор - єдиний дерев’яний собор в Україні, побудований в стилі українського (козацького) бароко у 1775 - 1778 роках без єдиного цвяха.

Унікальність архітектурної ідеї Собору полягає в розташуванні 9 бань. На храм можна дивитись з  будь-якого боку та під будь-яким кутом, і однаково буде видно лише 8 бань з 9. Образ Троїцького собору є провідним у відомому романі Олеся Гончара «Собор». Козацький собор є символом культурних цінностей народу, духовної єдності поколінь, непорушності народної пам’яті.

Троїцький собор у Новомосковську // uk.wikipedia.org.

comments powered by HyperComments