Штати затримали українського програміста за звинуваченням у крадіжці $ 20 мільйонів

П'ятниця, 31 серпня 2012, 13:02
Днями в Хорватії затримали українця, якого США звинувачують у крадіжці більше $20 млн через інтернет.
литвиненко

36-річний житель Дніпропетровська Сергій Литвиненко разом з друзями поїхав у місто Спліт на вітрильну регату. Прямо в аеропорту його затримала місцева поліція спільно зі спецслужбами США, так як його дані збіглися з даними людини, якого розшукує американський Інтерпол. Як пізніше з'ясувалося, американський суд уже встиг засудити Литвиненко (без його участі в процесі) за онлайн-шахрайство на території їх країни. Тепер хорватський суд вирішуватиме питання про екстрадицію нашого співвітчизника.

Зараз родичі Литвиненко намагаються дізнатися, де він знаходиться. «Про все, що з ним сталося, ми дізналися з новин в Мережі. А про те, в чому звинувачують, прочитали на сайті хорватської міліції, – розповіла «Сьогодні» дружина Литвиненка Аліса. – Його телефон не відповідає, не вдається зв'язатися і з адвокатом, якого надали Сергію. Ми дзвонили в наш МЗС, але там сказали, що зможуть дати відповідь лише через 30 днів. А до цього часу Сергія вже можуть відправити у Штати...»

За її словами, в Україні Сергій займався створенням комп'ютерних програм для захисту від хакерських атак. І за словами його родичів і друзів, він зовсім не схожий на людину, яка орудує мільйонами. У нього звичайна квартира в Дніпрі, живе без розкоші. «Вже сил немає будувати здогади, причетний Сергій до крадіжки грошей чи ні. Якщо винен, нехай його покарають. Але я хочу, щоб його повернули в Україну і тут розбиралися. Хочу знати, що він живий і здоровий. У нас росте трирічний син», – каже Аліса. У МЗС розповіли, що Литвиненко поки в Спліті. «Наші дипломати спілкувалися з ним, у нього немає скарг на самопочуття або умови утримання», – говорить прес-секретар міністерства Олександр Дікусаров.

Нагадаємо, американці вже не в перший раз звинувачують наших співгромадян в інтернет-шахрайстві. Так, у серпні 2011 року наше СБУ спільно зі спецслужбами США затримали групу хакерів, серед яких були чотири українці. Нібито вони зламували комп'ютерні системи банків (іноземних і українських) і крали реквізити платіжних карт. А потім за допомогою підроблених карток знімали з чужих рахунків гроші. Тоді теж фігурувала сума $ 20 млн. «За затриманим рік тому українцям все ще йде слідство», – сказала нам прес-секретар СБУ Марина Остапенко.

comments powered by HyperComments